hoppning, bommar, falsterbo

Kommer en ny barreringsskandal att avslöjas?

En tv-kanal påstår sig ha filmat material där barrering används och att man planerar att sända ett inslag om det.

Det tyska ridsportförbundet har gjort en anmälan till myndigheter om att ”okända personer” har använt metoder som är i strid med hästarnas välbefinnande – det skriver man i ett pressmeddelande.

Anledningen är att tv-bolaget RTL säger sig ha filmat material där den förbjudna metoden används – men man vill inte låta förbundet ta del av materialet eller veta vilka personer som figurerar i det.
Eftersom förbundet är skyldigt att agera när de får kännedom om en sådan händelse har man tagit till greppet med att anmäla ”okända”.

Stor skandal för trettio år sedan

Inför VM i Stockholm 1990 blev barrering en världsskandal. Man hade spelat in en film där saluhästar i Paul Schockemöhles stall förbereddes för visning genom att de barrerades. Filmen orsakade ramaskri i hela ridsportvärlden.
Även här i Sverige har barrering flera gånger hamnat på agendan.
Ett exempel är från 2006, då tre unghästar dömdes ner på Flyinges unghästchampionat. Domarna Åke Hultberg, Paul van Haalem och Peter Eriksson sänkte domarsifforna för hästarna som hoppade ”som om de var rädda för hindret”.
2008, under OS i Hongkong, fälldes brasilianaren Bernardo Alves för kemisk barrering när hans häst Chupa Cup lämnade positiva prov för substansen capcaicin som finns i chili- och spansk peppar.

Inslaget hålls fortfarande hemligt

TV-bolaget RTL avslöjade redan 2020 att man hade materialet med den filmade barreringen, men de har fortfarande inte meddelat när deras inslag ska sändas eller yppat någonting om vilka personer som är inblandade, var det är filmat eller i vilket sammanhang.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.