Foto Västerås stad

Kommunen rycker in för att minska höbristen

Det ser just nu ut att kunna bli ännu en vår med torka och knappa höskördar. Förhoppningsvis ska nu insatser från Sveriges kommuner kunna bidra till att lindra höbristen en smula. Västerås går i bräschen – hakar din kommun på?

Under den svåra torkan i somras frågade Linda Kidsdotter, en av Västerås kommuns Facebookföljare, om man kunde låta djurägare slå foder på kommunala grönytor.
– Vi tyckte att det var en jättebra idé och hittade snabbt 10 hektar som vi erbjöd djurägare. Nyheten blev viral, vi fick mycket stor respons från både djurägare och er på Facebook och många andra kommuner följde vårt exempel, berättar Västerås kommun.

Linda Kidsdotter var överväldigad av responsen.
– Det är helt underbart och överraskande, jag är jätteglad, säger Linda Kidsdotter till P4 Västmanland.

Så här skrev Linda i sin vädjan till Västerås stad förra året:
Hej Västerås Stad.
Jag vill göra en offentlig vädjan.

Eftersom bönder och hästägare har det svårt med foder (hö) just nu…
Kan inte kommunens alla ängar, större gräsytor få växa på sig och skänkas att skördas av lokala bönder istället för att det bara står eller bara klipps och får ligga?
Kan inte vissa marker utlånas som betesmark?

Det skulle betyda oerhört mycket för många.
Alla strån räknas till stacken!

Det skar lite i hjärtat när jag såg det klippas längs suraleden, högt fint gräs som nu bara ligger där till ingen nytta.

Vi borde ju kunna hjälpas åt så att nödslakt inte behövs?

Jag vet att det finns många stora ytor som skulle kunna hjälpa.
Går det att lösa på något vis?

Mvh Linda (hästtjej)

 

– Kan vi hjälpa ett djur från att gå på nödslakt så är det värt det, säger Jörgen Gustafsson, skogsförvaltare Västerås stad. Vi har redan bokat upp några ytor direkt igår, men det finns fortfarande kvar. Intresset från allmänheten är stort och det är många som hör av sig och tycker att det här är ett bra initiativ.

Initiativet växer

I år har man i Västerås hittat ännu fler områden där man erbjuder djurägare att slå foder. Totalt har man 22 hektar grönytor, fördelade på 11 områden som upplåts till slåtter.

– Vi gör ingen skillnad på vilka djur som får fodret, om det är för yrkesverksamhet eller fritidsintresse. Det viktiga är att vi hjälper de djur vi kan. Ett krav är att djuren finns inom Västerås kommun. Först till kvarn gäller och man får bara paxa en yta.

Flera andra kommuner runt om i Sverige tittar nu på att kunna erbjuda samma lösning. I många fall rör det sig om stora ytor, många hektar. I vissa fall sköts inte marken alls, i många fall klipps den med gräsklippare eller slås och så kör man gräset till kompost eller låter det ligga.

I Västerås kan intresserade ringa 021- 39 00 00. Kommunen avser att skriva avtal innan 1 maj, så det gäller att vara snabb. Skörden ska sedan ske före midsommar. Fodret får inte säljas vidare.

Tipsa gärna oss om ni vet fler kommuner som erbjuder detta så ska vi på Ridenews hjälpa till att sprida informationen. Och tipsa gärna din egen kommun att haka på initiativet!

– Alla som utmanar sina kommuner är helt suveräna, säger Linda Kidsdotter. De kommuner som agerar på förfrågningarna är värda en guldstjärna i kanten för visad omtanke och välvilja. Nu måste bara alla komma ihåg att ta med sitt skräp i sina bilar så det inte hamnar ute längsmed potentiella foderytor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.