Ännu ett fall av virusabort har konstaterats.

Konstaterad virusabort i Värmdö

Den fruktade neurologiska formen av EHV-1 har brutit ut i ännu ett stall. På tisdagskvällen kom provsvaren gällande en häst som insjuknat under måndagen i Värmdö utanför Stockholm.

Hästen, hemmahörande på Stall Sandös Hagar i Värmdö, insjuknade enligt uppgift snabbt under måndagen. Då den började bli ostadig tillkallades hästambulans varpå hästen fördes till Ultuna för provtagning.

Då proverna visar den fruktade sjukdomen virusabort är hästen kvar på isolering men uppges må bra och har god aptit.

Enligt ett inlägg på Facebook från stallets företrädare är ännu en häst sjuk i EHV-1 på anläggningen. Den hästen uppges dock inte ha den neurologiska formen av sjukdomen. Detta visar prover tagna på hästen.

Stänger för besök

Stallet är stängt för så väl inkommande ekipage som utgående.

– Detta är den enda information stallet har tillsvidare och vi har ingen möjlighet att besvara inkommande frågor via mail i den takt de kommer stallet tillhanda. Utan stallet fokuserar på att sätta alla hästars välbefinnande och dagliga rutiner först. Vi återkommer givetvis till er med vidare löpande information vid lägesförändringar, skriver företrädarna.

Senast i helgen gav SVA positiva besked om att smittspridningen tycktes ha stannat av. Men nu är alltså ytterligare ett stall drabbat utöver tidigare rapporterade Skånsta Ryttare och ett stall i Sjöbo.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.