Köpte hö – kan bli årets hjälte

Linda Bengtsson i Haninge tog ett lån på 1,5 miljoner och köpte in hö från utlandet förra sommaren. För det kan hon nu få utmärkelsen ”Min lokala Haningehjälte 2019”.

Linda Bengtsson från gården Elvskogen utanför Tungelsta kämpade själv förtvivlat för att försöka få tag på hö när bristen var som värst förra sommaren och hösten. Hon hittade till slut hö i Holland och Belgien som skulle räcka. Eftersom hon hört att många var rädda för att behöva nödslakta sina djur på grund av foderbristen bestämde hon sig för att försöka hjälpa fler.

– Jag ville inte att någon häst skulle dö. Jag kunde låna ihop 1,5 miljoner kronor från föräldrar och banken, och köpte hem 400 ton hö, säger Linda i tidningen Mitt i.

Hon minns hur folk ringde dygnet runt och grät i luren.

– Jag trodde att ett 20-tal personer behövde köpa hö. Men förstod rätt snart att det var fler, säger hon.

Det slutade med att ett femtiotal personer kom och hämtade foder hos Linda. Hon lade ner hundratals timmar på att hjälpa andra hästägare, helt utan att göra någon vinst på förmedlingen av fodret. 250 hästar och 60 kor fick foder för ett år framåt genom hennes arbete.

– Jag blir ständigt påmind om sommaren. Folk kommer med vinflaskor, godislådor, smycken och tårtor. Folk är helt galna, säger hon i Mitt i.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.