Körde mountainbike på ridstigen – häst fick avlivas

Ridstigen skulle vara en trygg plats att rida på, där cyklar och mopeder är förbjudna. Ändå skrämdes hästen Poker av två mountain bikeåkare som kom i full fart – och han fick avlivas.

I lördags fick hästen Poker avlivas efter att han skrämts av två cyklister som använde en ridstig som mountain bikespår.

Ägaren Sofie Menaka Göransson skriver i ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi som bor i Säve”:
– Poker, som funnits med oss sedan han var föl har alltid varit stabil och trygg. Men när två cyklister kommer i full fart bakifrån och stannar in med tjutande bromsar så blev hann rädd och sprang av ridvägen, över ett mindre stup, landade med all vikt på frambenen mot en sten och bröt benet.
Det visade sig att benet var helt av under knät och hängde i bara skinnet. Trots att akutveterinären snabbt var på plats fanns det ingenting man kunde göra. Poker fick avlivas på platsen.

Ryttaren klarade sig bättre, men behövde ändå sjukhusvård.
– Ryttaren hade tur som föll av innan hästen for ut över stupet. Ändå fick hon åka in och sys och röntgas, har stora blåtiror, skrapmärken och är chockad.

– Det är så tomt i stallet utan vår Poker. Så fruktansvärt onödigt att han skulle behöva dö på grund av bristande hänsyn.

Ridstigen har förbud mot att framföra mopeder och cyklar där.

– Cyklisterna var ångerfulla och har nog lärt sig en läxa. Men vi delar detta för vi hoppas att ingen mer ska behöva vara med om detta här i Säve. Hästar är bakskygga och är flyktdjur. Man måste uppmärksamma häst och ryttare att man närmar sig och sedan passera försiktigt, skriver Sofie.

– Vi hoppas vi kan hjälpas åt att ha en säker miljö för alla. Det finns ridvägar för hästar, stigar för mountain bikes, vägar för mopeder, och om vi behöver mötas någonstans kan vi väl göra det med respekt för allas förutsättningar. Som vi skrev, detta är ingen förmaning. Men vi vill påvisa vad som kan hända och vi tror inte att någon vill ha något liknande på sitt samvete, skriver Sofie.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.