Ukraina foder kraftfoder hjälpsändningar nöd

Kraftfoder specialtillverkas på plats i Ukraina i ny hjälpinsats

Under de fyra månader som Rysslands invasionskrig mot Ukraina har pågått, har många kämpat för att föra in foder till hästarna i Ukraina. Mycket av det kraftfoder som tillverkas här görs dock av råvaror från Ukraina. Nu har hjälporganisationen UEF-CF istället fått igång egen tillverkning av kraftfoder i Ukraina – en viktig insats för att hjälpa hästarna där.

Taisia Stadnichenko, chef i Ukraina för Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, en organisation som bildats av internationella ridsportförbundet FEI och ukrainska ridsportförbundet, har nu kunnat övervaka hur de första 90 tonnen med kraftfoder för hästar lämnar produktionslinjen, förpackade i gula och blå säckar med texten SOS – humanitär hjälp, ej till försäljning.

Målet är att producera foder som hjälper hästarna i landet, ge bönderna avsättning för sitt foder som är svårt att exportera i nuvarande läge och skapa arbetstillfällen och inkomster i lokala företag.

Omkring 100.000 ukrainska hästar befinner sig i nöd. De har delvis fått hjälp genom de nödsändningar som donerats från utlandet. Men fodret som kommit in har varit från olika tillverkare, av olika kvalitet och man har inte kunnat beräkna när och om sändningarna skulle komma in i landet. Detta har försvårat rehabiliteringen av skadade och svältande hästar.

Kostnaderna för hjälpsändningarna har också ökat i takt med – bland annat och inte minst – stigande bränslepriser.

Fodret som man nu har tagit fram i samarbete med en holländsk tillverkare, som står för receptet och 25% av innehållet, är anpassat för hästar som lider av undernäring, stress, påfrestande transporter och stora livsförändringar. De behöver inte snabb energi utan en annan näringssammansättning.

Fodret ska göras tillgängligt för alltifrån privata hästägare med bara en häst till stora anläggningar och ridskolor.

– För spelar det ingen roll vad hästen är värd eller vad den har för härstamning. Vi utgår ifrån att varje här är den viktigaste för sin ägare, säger Taisia Stadnichenko.

Hittills har 170 stall med sammanlagt 3.500 hästar fått hjälp genom UEF-CF, men man bedömer att det finns 300 stall eller ridklubbar som är i behov av hjälp.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.