Kronprinsessan VIctoria och Strömsholmschefen Jonas Johnsson. Vid Kronprinsessan Victorias besök på Ridskolan Strömsholm träffade hon bl a elever från Ridsportgymnasiet. Foto Capture it UF

Kronprinsessan besökte ridskolan Strömsholm: ”Det är ordning och reda med hästtjejer”

Kronprinsessan Victoria besökte under fredagen Ridskolan Strömsholm där hon träffade representanter för alla utbildningar, fick en genomgång av pågående forskning och gick en rundtur på anläggningen.

Under rundturen fick Kronprinsessan träffa personal, elever, deltagare och studenter vid Ridskolan Strömsholms fyra olika utbildningsformer (yrkeshögskola, gymnasium, folkhögskola och universitet).
Kronprinsessan började rundturen hos Hovslagarutbildningen där hon både fick se när hästar verkades och vara med i smedjan. Ridsportgymnasiets elever red och träffade Kronprinsessan i Vita Ridhuset. Ett ridhus där Kronprinsessans farfar arvprins Gustaf Adolf också ridit när han gick den så kallade ”Långa Kursen” 1928-29 vid dåvarande Arméns rid- och körskola.

”Med hästar får man med sig ett väldigt fint utbildningspaket för livet”

Hela den svenska kungafamiljen har hästintresse och Kronprinsessan är uppväxt med hästar omkring sig.

– Jag tycker väldigt mycket om hästar och ser på ett positivt sätt på relationen till djur. Man blir väldigt självständig och får med sig ett gott paket som man har nytta av i sitt vuxna liv: det är ordning och reda, man lär sig att ta ansvar och ta hänsyn till andras behov och reaktioner. Det är en fin sak att lära sig att kunna känna in och läsa av andra individer. Med hästar får man med sig ett väldigt fint utbildningspaket för livet, säger Kronprinsessan till Svenska Ridsportförbundet.

Dagens program inleddes med presentationer från Hästnäringens Nationella Stiftelse och Ridskolan Strömsholm, där bland annat Karin Morgan pratade om de satsningar som görs på forskning och utveckling. Därefter följde en rundtur i Strömsholm, först gick turen till hovslageriet och smedjan där elever visade upp verkning av hästarna Danny och Naghero och bland annat pratade om vikten av ergonomi och arbetsmiljö.

Turen gick sedan vidare till Vita ridhuset där gymnasielever visade upp sina hästar och överlämnade smycken och grimskaft de gjort via sina UF-företag (Ung Företagsamhet). I Vita stallet presenterade Pia Lusth, utbildningsledare på Hästsportens Folkhögskola, och tre elever de folkhögskoleutbildningar som erbjuds på Strömsholm. Rundturen avslutades vid Kungsgårdsstallet med en presentation av hippologutbildningen och aktiv grupphästhållning, som doktorand Linda Kjellberg berättade om, och där hippologstudenter bland annat visade smarta lösningar som sopmaskiner och elskottkärran ”Sigge”.

”Det är ordning och reda med hästtjejer tycker jag, det är liksom inget knussel”

– Det är en aha-upplevelse här nästan varje dag. Vi har fantastiska hästar och vi får utvecklas med dem varje dag, berättade Mirja Johansson, som går på Hästsportens Folkhögskola.

Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström var också med under dagens besök och bytte några ord med Kronprinsessan bland annat om bristen på ridskolehästar.

– Strömsholm är en fantastisk plats och det är så roligt att få vara med och visa upp ridsportens utbildningar för Kronprinsessan. Vi är så stolta över att man inom ridsporten kan utbilda sig ändå upp på universitetsnivå, säger Annika Tjernström.

På Ridskolan Strömsholm finns omkring 130 skolhästar och här utbildas hundratals elever varje år. Kronprinsessan fick träffa många av dem under dagen.

– Det är ordning och reda med hästtjejer tycker jag, det är liksom inget knussel, avslutar Kronprinsessan.Rundturen fortsatte i Vita Stallet där Hästsportens Folkhögskolas utbildningar representerades av lärare och deltagare vid SRL III (Svensk Ridlärare nivå III) och sedan gick turen vidare till Kungsgårdsstallet för att träffa Hippologstudenterna.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.