Den fruktade älgflugan driver hästar till vansinne på ridturen. Foto: SVA

Krypet som ger hästarna sår och bölder – fler i år

Älgflugorna som kan orsaka stora sår är vanligare i år, framförallt i norra Sverige. Så här skyddar du din häst.

Jägarna i norr rapporterar om flera älgar med såriga bakben efter ovanligt stora attacker av älgfluga eller hjortfluga (Lipoptena cervi), som verkar vara vanligare i år, framförallt i norra Sverige.

Älgflugan liknar på många sätt mer en fästing än en fluga, då den tappar sina vingar när den har landat på ett värddjur och kryper omkring i pälsen, gärna i hästens svans. Det gäller att hitta djuren och nypa till med nageln eller krossa ihjäl dem. De är hårda och svåra att få död på. Det kan vara bra att ha en pincett till hands, ibland är det svårt att få grepp tag i djuren.

Man kan delvis skydda hästen med insektsmedel, men det gäller i så fall att spraya generöst, eftersom älgflugan inte stöts bort av lukten – den måste känna insektsmedlet på sina fötter. Även pälsglans har viss avstötande effekt. Olja, vanlig matolja, fungerar också. Man kanske inte vill kladda ner hela hästen, men man kan ta lite runt svansroten där flugorna särskilt gillar att sätta sig.

Att rykta, borsta och kamma flitigt gör att man blir av med krypen innan de hinner göra för stor skada. Klippta hästar brukar klara sig lite bättre eftersom flugan gillar att borra in sig i lång päls.

Betten orsakar ofta sår som lätt blir infekterade. Det kan vara bra att tvätta dem med tvål och vatten eller sårtvätt/jodopax.

En lång sensommar och varm höst gör att älglugorna blir fler.

Läs mer om älgflugan här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.