öga, nonsens, brun, Sparven, Flip's Little Sparrow

Kvarka på hästgymnasium

Två hästar har insjuknat i kvarka på Ingelstads naturbruksgymnasium.

Två hästar vid Ingelstads naturbruksgymnasium har insjuknat i kvarka, men är isolerade utanför anläggningen. De har delat hage med en tredje häst som också isolerats. Lyckligtvis hade hästarna inte ännu tagits in på anläggningen.

– Vi köpte en häst som tre dagar efter besiktningen insjuknade i kvarka. Den går tillsammans med två andra hästar. Det handlar om tre nyinköpta hästar som varit isolerade hela tiden och de har inte varit på anläggningen, säger Jennie Sandman, veterinär vid Ingelstads naturbruksgymnasium, till Smålandsposten.

Anläggningen är för närvarande inte stängd och skolan är igång.

Kvarka – fakta

■ Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och vanliga symtom är feber, varigt nosflöde och svullna lymfkörtlar. Ofta får hästarna en smärtsam luftvägsinfektion med variga bölder i huvudets lymfknutor. Hur sjuka hästar blir varierar mellan individer, men komplikationer och dödsfall förekommer.
■ Infektionen överförs via föremål som smittade hästar kommer i kontakt med och människor som hanterar en smittad häst. Vanligen drabbas flera hästar i ett stall.
■ Kvarka är anmälningspliktig till Jordbruksverket och i Sverige rapporteras i snitt 85 utbrott per år. I allmänhet läker sjukdomen med vila och understödjande behandling.
Källa: SVA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.