spruta doping injektion medicin veterinär

Kvarkavaccinet kritiseras – aktien rasar

”Hästar vaccinerade med Strangvac kan fortfarande bli infekterade”, skrev Läkemedelsverket och bolaget som ligger bakom vaccinet rasade på börsen, så pass att aktien handelsstoppades.

 

Det var i fredags som Läkemedelsverket publicerade en skrivelse om kvarkavaccinet Strangvac, där man sa:
”Hästar vaccinerade med Strangvac kan fortfarande bli infekterade, utveckla klinisk sjukdom och sprida infektionen vidare. Strangvac kan därför inte användas med syfte att begränsa och bekämpa smitta och vaccination kan inte ersätta smittskyddsåtgärder för att begränsa risken för spridning av S. equi”.

Texten fick stor spridning på Twitter.

Det ledde till att aktien för bolaget som ligger bakom vaccinet, Intervacc, rasade hela 36,5 procent på börsen och handelsstoppades.

Andreas Andersson, vd på Intervacc, poängterar att poängen med vaccin är att risken att du blir smittad minskar och om du blir det ofta får mildare symptom.

”Vi har fått vaccinet godkänt därför att det skyddar och vi känner oss helt trygga med att Strangvac kommer ha en stor roll i hanteringen av kvarka i Europa och i Sverige”, säger Andreas Andersson, vd för Intervacc, till tidningen Dagens Industri.

Han håller dock med Läkemedelsverket om att vaccination inte kan ersätta andra smittskyddsåtgärder.

Försäljningsstarten av Strangvac mot kvarka planeras till det första kvartalet 2022.

Hela artikeln (låst) hos Dagens Industri > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.