Kvinna hölls fast när hästar avlivades

Det var dramatiska scener när veterinär skulle avliva tre hästar som länsstyrelsen dömt ut. Polis fick tillkallas och ägaren hållas fast.

Efter en anmälan om en häst som setts ligga ner i en hage i tre dygn besökte länsstyrelsen gården. Där fann man tre hästar i så dåligt skick att man tog beslutet att avliva dem direkt på platsen.

– Länsstyrelsen utförde en djurskyddskontroll och tillkallade veterinär för vidare undersökning. Denna gjorde bedömningen att djuren omedelbart skulle omhändertas och avlivas, säger Henrietta Schönestern, enhetschef för landsbygdsutveckling och vilt på länsstyrelsen i Södermanland till Södermanlands Nyheter.

Veterinären konstaterade att alla hästarna led av långt framskriden fång och att det inte fanns någon annan utväg än att avliva dem.

– En av hästarna var döende och de andra två var i behov av så pass intensiv veterinärvård och lång rehabilitering att de inte ansågs vara kandidater till omplacering, säger Henrietta Schönestern.

Ägaren ville dock inte acceptera att hästarna skulle avlivas.

– Anledningen till att polis behövde tillkallas var att djurhållaren motsatte sig länsstyrelsens beslut.

Södermanlands Nyheter har uppgifter om att händelsen diskuterats i en facebookgrupp där det också påstås att ägaren behövde hållas fast av polis medan hästarna avlivades.

Polisen bekräftar att man var på plats under tisdagen när hästarna skulle avlivas.

– Vi var på ett ärende där vi assisterade länsstyrelsen. En så kallad handräckning där vi bistår andra myndigheter, som vi också gör i exempelvis migrationsärenden, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i i Södermanlands Nyheter.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.