Kvinnor får för första gången rida lopp i Saudiarabien

Saudiarabien kommer för första gången att tillåta kvinnor att rida i den nya kapplöpningen som ska bli världens mest penningstinna, med 20 miljoner dollar i prispengar.

Sakta öppnas fler möjligheter för kvinnor i Saudiarabien. Tidigare i veckan meddelades att en ny kapplöpning som ska bli ”världens rikaste” öppnas för kvinnor.
Prins Bandar bin Khalid Al Faisal, ordförande i Saudiarabiens Jockey Club, säger till BBC Sports att kvinnor kommer att kunna rida i Saudi Cup race nästa år.
”Män och kvinnor kommer att behandlas jämlikt”, sade prinsen i uttalandet.

Loppet går i Riyadh den 29 februari 2020.

Kvinnor har tidigare varit förbjudna att rida löp i Saudiarabien, precis som de har varit förbjudna att delta i de flesta sporter.

”Vi går igenom en förvandling i kungariket”, sa prinsen. ”Vi lär oss, vi öppnar upp och det finns en politisk vilja att gå i den riktningen”.

Experter från Irland och Storbritannien har hyrts in för att leda projektet och vara globala ambassadörer: Tom Ryan, Phil Smith, Harry Herbert.

Prispengarna kommer att vara 20 miljoner dollar (nästan 200 miljoner kronor), varav 10 miljoner går till vinnaren, och loppet går på King Abdulaziz kapplöpningsbana i Riyadh med max 14 startande.
Vid eventet kommer ytterligare fem lopp att ridas. Man hoppas på 12.000 personer i publiken och den som köper biljett till tävlingarna kommer att vara garanterad visum till Saudiarabien.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.