Foto Fredrik Jonsving

Lämnade inackorderade hästar – får betala 400 000

En man som struntade i att hämta tre hästar som han haft inackorderade måste nu betala närmare 400.000 kr.

En 63-årig man måste nu betala 392 783 till en stallägare efter att han lämnat tre hästar som var inackorderade i stallet, skriver tidningen Dagens Juridik.

Mannen lämnade tre travhästar i stallet i december 2017 och ingick avtal om uppstallning. Senare har han hävdat att hästarna inte är hans. Två av hästarna är registrerade på personer i hans närhet och en häst är registrerad på honom själv. Han hävdar dock att inte heller den hästen är hans och att han gett bort den till en närstående.
Därför anser han inte att han är betalningsskyldig.

Uddevalla tingsrätt konstaterar att när avtalet om uppstallning upphörde var det den 63-årige mannens skyldighet som avtalspart och den som tagit dit hästarna att flytta dem och det har han inte gjort. Därmed har han hindrat stallägaren att få intäkter för de tre stallplatserna.

63-åringen menar att stallägaren skulle ha kontaktat hästarnas verkliga ägare, men tingsrätten bedömer att stallägaren inte var skyldig att utreda hästarnas ägarförhållanden. Genom att uppmana 63-åringen att flytta hästarna har stallägaren gjort vad som ålegat honom för att begränsa sin skada.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.