Ishalka och en farlig situation fick lastbilschauffören Magnus Lundell att stanna släpet och blockera så ingen kunde köra på det stillastående hästekipaget på E18. Foto: Privat

Lastbilschauffören Magnus blockerade vägen för att skydda hästsläpet

Hjältarna vid E18 har identifierats. Lastbilschauffören Magnus Lundell ställde sin lastbil i vägen och spärrade av för andra trafikanter med syfte att skydda häst och människor. En ”självklarhet” om du frågar honom.

– Jag ställde bilen med blinkljusen på. Sen var det en personbil som stod utanför mig så jag sa till den farbrorn att han skulle vara snäll och stå still, säger Magnus Larsson.

Han driver det egna åkeriet Norrköpings Terminal och Frakt och har kört lastbil i 20 år.

– Jag förstod ju direkt att det här inte var som det ska. Man såg ju hästens ben utanför framdörren, säger Magnus, som har hästvana genom familjen.

Även han vittnar om en fullständigt glashal vägbana.

– Det var så halt så vi kunde knappt gå på den!

Allt som allt tog räddningsinsatsen för Magnus del mellan 30 och 40 minuter. En insats han gjort flera gånger under sin yrkeskarriär.

– Det är klart att vi måste hjälpas åt! För mig är det självklart att stanna och hjälpa till när det händer något på vägen. Åker man mycket så händer saker ibland. Klart man stannar, säger han.

Hur upplevde du andra trafikanter vid olycksplatsen?

– Folk över lag kör bara på. Men de förstår inte allvaret. De förstår inte vad det handlar om och det kan man nog egentligen inte begära heller, säger han.

Olyckan slutade som bekant väl. Men det var inte självklart berättar Magnus, som trodde läget skulle bli mycket mer allvarligt när han först stannade.

– Ja, man såg ju att hästen låg ner och benet utanför. Men det gick ju bra!

Själv kommer Magnus att stanna igen om det behövs.

– Ja, absolut! Det hör till folkvett. Om det händer något så stannar vi. Det är bättre det står en lastbil i vägen än en personbil, säger han.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.