Lisen Bratt Fredricson: Därför är tävlingarna livsviktiga för ridsporten

Lisen Bratt Fredricson hör till den växande grupp aktiva och professionella inom ridsporten som har sett hur tävlingsstoppet är på väg att döda hela branschen. Nu måste vi komma igång med tävlingarna, menar hon – och det finns inga rimliga skäl för att hålla tillbaka ridsporten.

– Alla sporter är inte likadana, säger Lisen Bratt Fredricson.

– Vi har utomordentliga förutsättningar för att kunna starta upp ridsporten på ett smittsäkert sätt, särskilt nu under utomhussäsongen. Vi måste kunna förklara för alla hur ridsporten fungerar! Sådant som att vi är proffs på att hålla avstånd, våra serveringar är inte som sportbarerna, att stänga ner dem är inget problem över huvud taget. Vi har aldrig haft någon närkontakt och kommer inte att ha det – en hästlängds avstånd gäller i alla våra sammanhang.

Visst får stoppet sportsliga konsekvenser, men som många andra ser Lisen framförallt hur de ekonomiska följderna av stoppet blir enorma.
– Hästhandeln har legat nere nu under en tid och när tävlingarna i andra länder nu kommer igång så kommer handeln igång igen. Då är det viktigt att även Sverige får ett skyltfönster för att visa upp sina hästar.

Kan vi visa våra hästar för internationella kunder trots att gränserna är stängda?
– Ja, man lägger ut filmer, det är så man presenterar hästar. Man lägger ut filmer där de hoppar på en tävling. Det är också viktigt att det finns dokumentation.

Så det funkar inte att lägga ut bilder från en pay and jump?
– Nej det gör det inte. Man vill ha resultat, man vill se att hästen har gått felfritt och man vill veta att det är under ordnade former, med domare och funktionärer. Man ska inte kunna fuska, kanske ha hoppat banan innan man filmer. Det måste vara på ett korrekt sätt där man vet att hästarna visats upp på ett för alla likadant sätt. Dokumentationen är så oerhört viktig.

”Tävlingarna och försäljningen av hästar är motorn som driver hela sporten.”

Men finns det någon som skulle vilja köpa hästar nu som läget är?
– Här hos oss har vi hästägare som vill investera, men de kan inte titta på nya hästar för de tävlar inte. Vi behöver också dokumentation för att kunna köpa.
– Tävlingarna och försäljningen av hästar är motorn som driver hela sporten. Har vi inga tävlingar köper vi inte nya grejor, tävlar inte hästen kanske man inte tar ut massören och equiterapeuten. Hela ledet påverkas.

Har ni gjort någon bedömning av hur mycket intäkter ni förlorar på det här?
– Nej, det har vi inte gjort ännu. Men det är mycket. Hur mycket det kommer att bli i slutändan beror på hur länge den här nedstängningen håller på och hur snabbt vi kan ta oss tillbaka till där vi var när vi slutade.
– Eftersom vi har extremt lite inkomster nu så tar vi av vårt kapital för att betala löner. Vi hade ett bra år förra året som tur var, men nu äter vi stadigt upp det kapital som vi arbetade upp då. Kapital som vi hoppats investera i nya hästar för framtiden.

”I krig vill man ha en stark ledare som säger: vi ska stå starka och ta oss ur det här.”

Lisen Bratt Fredricson har tidigare varit kritisk till hur Svenska Ridsportförbundet har agerat – eller snarare inte agerat – när det gäller att få en ände på tävlingsstoppet för ridsporten.
Inte minst vände hon sig då mot att förbundet gått ut och kommenterat att det är förståeligt att travet kan fortsätta köra på 37 banor medan ridsporten inte klarar av att styra sina 900 klubbar.
– Det är ju väldigt många klubbar som inte kommer att vilja ha tävlingar för att de inte klarar det och för att det inte blir lönsamt. De som ordnar tävlingar kommer att vara de som har förutsättningarna.

– När man får chans att uttala sig som representant för Svenska Ridsportförbundet och ridsporten borde man inspirera och ge framtidstro till sina medlemmar. Jag hade nog förväntat mig att ledarna inom förbundet skulle gå ut och ge oss mer hopp och stöd.
– I krig vill man ha en stark ledare som säger ”vi ska stå starka och ta oss ur det här.” Jag tycker att Svenska Ridsportförbundet hittills framstått som lite för passiva gentemot oss i sporten. Man vill ju att de ska sprida hopp och inspiration.
– Det är viktigt hur man går ut och kommunicerar för att folk ska känna motivation. Jag tycker att Henrik Ankarcrona gjorde det jättebra, men det gjorde han personligen och inte som representant för SvRF.

Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet träffades i onsdags för att diskutera tävlingsstart för seniorer och har lovat att ge ett besked kommande vecka.

– Nu har man ju också från förbundet visat att man har en hållbar plan för tävlingsstart och vi får hoppas att myndigheterna kommer med ett vettigt datum för tävlingsstart för seniorer.

– Vi har också haft ett bra och konstruktivt möte med Svenska Ridsportförbundet och försökt komma med realistiska förslag. Låt säga att det mindre smittdrabbade Skåne skulle kunna börja tävla, men inte Stockholm, ja i så fall skulle man kanske kunna tävla utan att få rankingpoäng för att det ska bli mer rättvist. Sådana idéer har vi diskuterat.

– Vi behöver kanske införa en proffslicens inom ridsporten så att vi kan fortsätta med vår verksamhet om det händer något sådant här igen i framtiden, precis som travet har fått köra på.

– När man väl häver tävlingsstoppet kommer vi att kunna ha tävlingar ganska snabbt. Flera klubbar i Skåne kommer att dra igång och vi kommer även att försöka ha tävlingar här på Grevlundagården.

I och med att varje tävling måste ha färre startande för att leva upp till riktlinjerna för smittskydd kommer det att behövas många tävlingar för alla som nu snabbt vill ut med sina hästar igen.

”Den här nerstängningen påverkar folkhälsan och kan i förlängningen drabba både djurhållning och ekonomi och få konsekvenser som psykisk ohälsa.”

Lisen är rädd för att många i branschen på sikt kommer att få lägga ner sina företag och att många kommer att bli arbetslösa.
– Man måste också förstå att den här nerstängningen påverkar folkhälsan. Det är många näringsidkare som har det mycket tufft nu. Det här kan i förlängningen drabba både djurhållning och ekonomi och få konsekvenser som psykisk ohälsa.
– Genom att avelsförbunden inte tillhör Riksidrottsförbundet har man kunnat genomföra treårstesterna. Jag tror att det har varit en räddning för många unghästutbildare.

Det är viktigt, menar hon, att betrakta ridsporten som en näringsverksamhet och inte bara en fritidsidrott.
– På vissa tävlingar här i Skåne är det lätt 80 procent av de startande som har företagskonton i TDB.

Själv har hon som företagare skapat en verksamhet på Grevlundagården som omsätter många miljoner och sysselsätter flera anställda.
– Vi är ett av de större stallen och har tolv anställda. Vi är såklart hårt drabbade, men har ännu så länge kunnat behålla vår personal genom att korttidspermittera.

– En stor del av ridsportens fantastiska utveckling här i Sverige beror på att man har kunnat utbilda sig till beridare eller hästskötare och leva på det här jobbet. Vi ser nu hur hela den här verksamheten skakas i grunden.

Lisen pekar på att en del av de som idag har sina hästar hos ryttare som utbildar och tränar hästarna tycker att det är lika bra att ta hem hästarna när de inte kan få tävlingsresultat. Då har man inte råd att betala flera tusen i månaden för att ha hästen hos ett proffs. Många av dessa hästägare vill utbilda hästen för att visa den på tävling och sedan sälja, det är en affärsverksamhet även för dem.

– Vi lever själva på hästförsäljning och vi gör det bra, men nu hamnar vi på efterkälken. Nu går värdet ner på vissa hästar jämfört med vad det var i februari.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.