Lisen Bratt Fredricson har många järn i elden. Här syns hon under Stjärnornas hoppning i Friends Arena.  Foto: Kim C Lundin

Lisen Bratt Fredricson: ”Jag vill inspirera”

Före detta elitryttaren Lisen Bratt Fredricson har många järn i elden. I en stor intervju med Expressen berättar hon bland annat om varför hon inte vill bli behandlad för flickigt.

Lisens engagemang sträcker sig över stora delar av landet. Bland annat äger hon Elmia Scandinavian Horse show, samtidigt som hon är engagerad i Falsterbo Horse Show, aktioner, en webbutik och mycket mer utöver jobbet på Grevlundagården. Hon är också mamma till de tre pojkarna Carsten, Hjalmar och Bill som hon har tillsammans med Peder Fredricson.

Kritik

Men att vara mamma och en stor entreprenör går inte alltid hand i hand. Som till exempel när man inte riktigt hinner med att hämta på dagis.

– Om jag hade varit man och sagt att jag inte hinner hämta hade det blivit mer accepterat för att jag jobbar, säger Lisen till Expressen och förklarar att kritiken ofta kommer från andra kvinnor.

– Någon sa faktiskt häromdagen: ”det är så kul att diskutera med dig, du blir lite som en kille som går på”. Jag tänkte: ”ska jag ta det positivt?”. Först tyckte jag att det var kul, men sen kände jag: ”vad menar du? Ska det vara så? Ska en tjej inte kunna gå på?”, fortsätter hon.

Skillnaden mellan män och kvinnor uppger hon sig ha märkt av mer på senare år.

– Ridsporten har gjort mig till en stark kvinna, det är den enda olympiska grenen där män och kvinnor tävlar mot varandra på lika villkor. Och i stallet blir man stark och får jobba fysiskt. Det är därför många kvinnliga ledare kommer från ridsporten.

”För flickigt”

Som entreprenör märker hon mer av uppdelningen mellan manligt och kvinnligt. Något som hon vill väcka uppmärksamhet för. När det kom till en plåtning för ett tidningsomslag menade till exempel Lisen att omslaget inte skulle vara för flickigt, men fick då nej.

– Jag blev irriterad på tidningen Ridsport nu. När jag skulle vara med på omslaget ville jag inte sitta som en gullig tjej utan som jag ville med benen isär. Jag kände att om jag har möjlighet att göra ett omslag, då vill jag ta chansen att inspirera unga tjejer och småflickor och visa att de inte behöver sitta fint med benen i kors. Men de förstod inte och ville inte ha bilden på omslaget, säger Lisen till Expressen.

Inspiration

Själv vill hon vara en inspiration för ung som gammal.

– Jag har alltid tyckt det varit jättekul att inspirera människor. Det är min stora drivkraft, att pusha och få andra att tycka det är kul. Det har varit så sedan jag var liten. Jag drog någon i pulka och ville att den skulle tycka det var kul. Det är en ledaregenskap att få med sig människor men det är förstås också något själviskt i det. Man mår bra av uppskattning och beröm, det är så människan fungerar, säger hon till Expressen.

Den djupgående intervjun i Expressen kan du läsa här. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.