Livsfarlig gas spreds i hästlastbilen när familjen sov

En mamma och hennes dotter övernattade i sin hästlastbil när olyckan var framme. Kolmonoxidgas, som är livsfarlig, hade läckt ut i lastbilen när familjen sov.

När Nanette Aitken och hennes dotter var på en träningshelg den 21 januari i år höll det på att gå illa. Duon, som övernattade i sin hästlastbil, väcktes av ett kolmonoxid-larm mitt i natten.

”Mycket farligt”

Kolmonoxid är en lukt- och färglös gas som ofta uppstår vid bränder. Förgiftningen som är livsfarlig är ofta en orsak till dödsfall vid bränder.

Till brittiska Horse and Hound säger mamman Nanette Aitken att larmet blev deras räddning:

– Jag har haft kolmonoxidlarmet några år nu efter att en vän rekommenderade att jag skulle skaffa ett. Eftersom dottern tävlar blir det att vi sover mycket i hästlastbilen.

Pep och larmade

Larmet hade hamnat i en låda efter en städinsats. Trots att det låg i en låda var larmet kraftfullt nog att mäta upp kolmonoxidhalten. Larmet påkallade Nanettes uppmärksamhet på natten genom att pipa.

– Vem vet vad som hade kunnat hända om det inte larmat vid tretiden. Med fem timmar kvar att sova hade det kunnat bli så att vi inte vaknade, säger mamman till Horse and Hound.

Uppvärmningen

Familjen tror att det kan ha varit uppvärmningssystemet som orsakade utsläppet. Det aggregat som satt utvändigt hade nämligen blivit skadat utan att familjen märkt det. Ångorna från värmeaggregatet bedöms ha gått tillbaka in i lastbilen istället för ut i luften, förklarar familjen. Nu vill de varna andra.

– Lastbilen servas varje år men det här är något man aldrig kunde tänkt på att kolla, säger mamman.

Rekommenderar larm

Hon vill nu rekommendera alla att skaffa en kolmonoxidvarnare för att vara på den säkra sidan. Själv har hon plockat upp larmet ur lådan för gott.

– Den kommer inte att flyttas igen. Det ska vara framme som en permanent påminnelse. Att den fungerade trots att den låg i en byrålåda är fantastiskt, säger mamman till Horse and Hound.

Här kan du läsa mer om kolmonoxidförgiftning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.