SVT Nyheter fick in film från en bilist som körde längs E4:an i höjd med Järva Krog. Då blev han omkörd – av en häst. Foto: Skärmkopia

Mardrömsavslutning på jakt – hästar lösa och ryttare till sjukhus

När Stockholms Fältrittklubb arrangerade Hurbertusjakt på Gärdet gick det bra tills de blev dags för upplopp. Tre ryttare föll av och hästarna kom lösa, den långa flykten gick längs E4:an.

Under Stockholms Fältrittsklubbs Hubertusjakt på Gärdet, Djurgården i Stockholm under den 3 november hade många ryttare slutit upp. Vädret var vackert och stämningen hög när det stora jaktfältet närmade sig upploppet. Där händer något inför ett hinder, en häst stannar och i den stora gruppen går en omkull efter hindret. Två hästar kommer lösa och fortsätter bort från Gärdet utan att någon lyckas fånga dem.

Vid 13.30 på lördagen 3 november  fick polisen ett stort antal samtal om att två hästar kommit lösa och skenat från Gärdet i riktning mot Östermalm. De två hästarna följs sedan av ett stort antal personer i trafiken, flera filmar och dokumenterar förloppet.

SVT Nyheter och Aftonbladet [otäck sekvens med olyckan, känsliga tittare varnas] har fått in film på både olycka och hästarnas flykt längs Stockholms stora trafikstråk.

Två ryttare fördes till sjukhus med ambulans och en ombads uppsöka sjukhus på egen hand. De lösa hästarna kunde så småningom fångas in och är enligt uppgifter på Stockholms Fältrittklubbs Facebook-sida för jakten på Djurgården ok trots sitt våldsamma äventyr.

En representant för Stockholms Fältrittklubb meddelar i samma forum att läget för de tre ryttarna är förhållandevis bra, en hel del skador men utom fara.

De lösa hästarna och jaktens arrangemang utan avspärrningar och säkerhetsåtgärder på det oftast så välbefolkade Gärdet har skapat diskussioner och reaktioner från allmänheten.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.