Foto Jonathan Hutchins

Maskar stoppar stortävling i fälttävlan

Omsorg om maskarna och jordkvaliteten i Belton Park har fått brittiska organisationen National Trust att säga upp den stora internationella fälttävlan som hållits i parken i 40 år.

Den fyrstjärniga fälttävlan Belton International Horse Trials har hållits på Belton park nära Grantham, Lincolnshire i nästan 40 år och blivit en institution inom fälttävlan. Nu tvingas man lägga ner eller flytta tävlingarna innan 40-årsjubileet skulle ha firats 2020.
Organisationen National Trust som har tagit över Belton Park konstaterar att den stora anstormningen av bilar, publik och hästar plattar till jorden för mycket. Den blir då så kompakt att maskarna som finns i marken inte kan leva där. När maskarna försvinner försämras syresättningen och vattenflödet i jorden så att den riskerar att bli vattendränkt och träd och andra växter dör.
National Trust pekar också på att hjortarna som lever i parken störs och att arkeologiska lämningar som finns där skadas.

Belton International Horse Trials brukar locka de främsta inom fälttävlan och har ofta kunglig glans – prinsessan Anne, Mark Phillips och Zara Tindall (Phillips) har alla tävlat här och kungafamiljen brukar besöka eventet.

Belton House byggdes på 1680-talet och skänktes till National Trust 1983.

Stuart Buntine från tävlingsorganisationen säger att beskedet kom som en chock.
– Det är ett enormt event som lockar tusentals människor till Lincolnshire varje år. Det är också avgörande för sporten.

En annan fälttävlansarrangör beskrev det hela som förbryllande och sa: ”Varför ska man bevara landskapet om inte för de människor som kommer för att njuta av ett event som det här? Var annars kan folk komma och frottera sig med kungafamiljen och ha en härlig dag utomhus?”

Belton International Horse Trials letar nu efter en ny plats där man kan hålla tävlingarna.

En tidigare medlem i National Trust, som bor i närheten säger ”Tävlingarna fanns här innan National Trust fick Belton Park, så detta är svårsmält för många”.

Tävlingarnas hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.