Med sexuella trakasserier har vi inte en hållbar hästnäring

LRF:s hållbarhetsambassadör skriver i en krönika om hur ridsporten verkar ha en kultur av övergrepp och sexuella trakasserier som sitter i väggarna. Istället förespråkar hon nolltolerans.

Cassandra Telldahl Bjelkelöv, hållbarhetsambassadör för LRF, skriver i Jordbruksaktuellt om ridsportens problem med olämpliga sexuella relationer, övergrepp, sexuella trakasserier och en kultur som verkar sitta i väggarna.
Hon tycker inte att Svenska Ridsportförbundet har rätt fokus när man skriver ”Vi vill skapa en kultur där folk törs prata”.

”Vad sägs om att i stället skapa en kultur där vuxna beter sig lämpligt ute i stallarna? Hur svårt kan det vara”, skriver hon.

Cassandra Telldahl Bjelkelöv menar att olämpligt beteende är normaliserat inom ridsporten, medan det på andra arbetsplatser leder till att man blir polisanmäld och får man sparken.

”Det finns inom hästnäringen inget specifikt policydokument och förbundet hänvisar till tävlingsreglementets värdegrund, men det behövs mer”, skriver hon.

Vi borde titta på hur andra förbund gör, tycker Cassandra och nämner Basketbollförbundet som ett exempel.
”Vad sägs om nolltolerans, att ledare, tränare, ryttare och anställda överhuvudtaget inte får ha en sexuell relation till sina elever oavsett ålder även om det finns samtycke? Vad sägs om rapporteringsskyldighet så att det inte går för lång tid innan någon agerar om en situation har uppstått?”

Läs hela texten här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.