Viktor Melin och Atina. Foto: Angelica Forsberg/Fredrik jonsving

Melins livsfarliga inköp blev topphäst på GP-nivå

För åtta år sen importerades KWPN-stoet Atina från Holland där hon gått som avelssto. I dag går hon grand prix-hoppning med Viktor Melin. Men humöret – det består.

Det var unghästutbildaren Björn Svensson som fick ta till sig Atina för inridning. I sitt senaste blogginlägg här på Ridenews beskriver han själv hur han var nära att ge upp hoppet om den ostyriga hästen.

Såhär beskriver Björn beslutet om att ringa det där jobbiga samtalet till Per (Pelle) Melin, pappa till Viktor Melin och ägare till Melin Horses.

”Efter en månad står hon alltså fortfarande där varje dag med sadeln i boxen stirrandes in i hörnet, varje gång hon tar ett steg och känner sadeln blir hon rädd och exploderar för att sedan ställa sig i hörnet med ångestfylld blick. Under sadeln ligger fårskinnsvojlock, mellan magen och sadelgjorden har jag polstrat med tjocka transportpaddar för att jämna ut och mildra trycket. Jag bestämmer mig då för att ringa ägaren.

– Pelle, den är farlig. Jag vet inte om vi kommer kunna rida in den.
– Jag skulle kunna ringa uppfödaren och byta in den mot något annat.
– Då tycker jag att du borde göra det.
– Jag lyssnar på dig men prova att löshoppa den innan du bestämmer dig.

En dag senare.

 – Pelle, behåll den! Det måste gå att rida in den. Någon måste få sitta på när hon hoppar!”

Sagt och gjort. Björn Svensson lyckades rida in stoet och det var dags för Viktor Melin att ta över.

– Hon var rätt så bra direkt när hon kom hem faktiskt. Jag kunde rida den rätt direkt och kände ganska omgående att jag kunde fatta galopp från skritt och byta lika lätt i båda varven och så, säger Viktor.

Internationell tävling

Han erkänner också att han från början inte alls ville ha det tokiga stoet men att pappa Pelle stod på sig. Och tur var det. Ekipaget har vunnit ett antal 150, debuterat 160 och radar upp internationella placeringar. De är numera också en del av landslagets observationstrupp och var så även i fjol.

Men Atina är Atina. Och Atina har, och kommer alltid ha, åsikter. Nu är hon fyllda 14.

– Man skulle kunna säga att hon varit till besvär … Det är väl det minsta man kan säga. Men nu är hon en av Sveriges bästa hästar, säger Viktor.

Värdeökning

Familjen köpte stoet för 70 000 kronor. Genom åren har de blivit erbjudna stora belopp för henne. Men Atina har inte varit – och kommer heller inte bli – till salu. Sannsagan Melin och Atina har kommit långt och siktar högre. Även om stoet än idag gillar att ta en smakbit eller två av den som är i krokarna.

– Hon biter så fort du är i närheten mer eller mindre, säger Viktor och skrattar.

Sedan avslöjar han att det inte är tänderna man ska vara mest vaksam på.

– Är det nånting hon gärna gör så är det att sparkas. Det är svårt med bootcheck på internationella tävlingar. Hon sparkar mer än gärna och hon sparkar hårt.

Försöker hon träffa? 

– Jadå, hon skulle helst vilja träffa alla. Men hon skulle samtidigt aldrig sparka en hund eller andra hästar. Jag har till exempel aldrig behövt ha röd rosett i svansen på tävling eller akta hundar som springer lösa, säger Viktor.
– Men sen är det inte säkert att hon är arg alltid. Det händer att hon är på om du har godis eller så. Men hon är ingen jättesällskaplig häst, även om även hon kan vara mysig nån gång. Hon vill helst vara ensam i boxen och så.
Viktor Melin och Atina tävlar nu grand prix. Det trodde ingen för åtta år sedan. Foto: Angelica Forsberg
Numera kan Atina skos utan sedering. Det har inte varit självklart under hennes första år hos familjen Melin. Atina kan nämligen dra till en rejäl känga om man borstar bakbenen eller sätter på skydd.
Men om man hoppar som en gud kan man faktiskt få vara en diva, resonerar Viktor, även om han i början var skeptisk.
– Det var nära att vi gav upp. Man brukar säga att hästar ska ha någon nackdel när man tittar på dem men att de inte får ha för många. Men i det här fallet handlade det ju mer om läget att det inte fanns någon fördel …, säger Viktor.
– Jag förstår att Björn var uppgiven. Han är mycket erfaren. Det här var en otroligt svår häst för vem som helst. Jag förstår att det var en pärs. Hon var livsfarlig.

Lovordade av landslagsledningen

Men trots att Viktor är öppen med Atinas speciella humör ska man inte misstolka honom. Han älskar sin häst. Det 14-åriga stoet är Viktors tävlingskamrat och de når hela tiden nya höjder tillsammans. De har ridit riktigt stora tävlingar både vad det gäller Göteborg och Falsterbo. Med höga placeringar och lovord från landslagsledningen.
Skulle du byta ut Atina om du kunde? 
– Nej, men hon börjar bli lite äldre nu och det är klart att det vore bra att ha en lika kompetent häst som kanske är nio. Men jag gillar hästen. Däremot vill jag ha en till på samma nivå, då gör det inget att Atina är som hon är när man håller på med henne.
Människor får passa sig. Men hundar, som stallhunden, kan springa runt Atinas ben utan bekymmer. Foto: Angelica Forsberg

Till Tyskland

Viktors satsning är i full gång. I helgen blir det lite uppvärmning i Tyskland med Atina. Då ska de hoppa lite 145 för att komma igång. Smittläget i Sverige har gjort att Viktor valt att inte fara runt så mycket just nu. Därmed tackade han också nej till medverkan i Herning.
– Jag tackar gudarna att jag inte var och tävlade i Norge, säger Viktor.
Nu hägrar platser till Göteborg med stoet, som fortfarande är känslig.
– Man får vara lite försiktig med saker. Det gäller lite allt möjligt. Det smäller snabbt, säger Viktor.
Försäsongen får avgöra om han kan hoppas på start i Göteborg eller inte.
– Folk är ju överallt nu och presterar. Drömmen vore såklart att rida i Göteborg men vi får se hur det går. Det är riktigt hårt tryck, säger Viktor.
– Annars börjar ju utomhussäsongen nu med.

”Inte till salu”

Buden fortsätter att trilla in på stoet, även om familjen säger nej.
Vad skulle du säga att hon är värd idag?
– Det är skitsvårt att svara på. Jag vet folk som ryckt i henne och det är ordentliga pengar även om man ska beakta att hon nu är 14 år. Men det är klart om hon går fler 160 och mer femstjärnigt blir är hon ju värd stora pengar trots sin ålder, säger Viktor.
Säljer du henne då?
– Nej, hon är inte till salu.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.