Foto Fredrik Jonsving

Miljömärkning för ridsportens tävlingar

Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Future Challenge vill bidra till mer miljösmarta tävlingar genom att inspirera arrangörer att skapa mer hållbara evenemang. Samarbetet har lett till MiljöChecken – en miljömärkning för tävlingar som hjälper arrangörer att synliggöra sitt hållbarhetsarbete.

Ett vanligt år genomförs omkring 2 200 tävlingar inom ridsporten. Med MiljöChecken vill Svenska Ridsportförbundet motivera arrangörer att minska miljöpåverkan i samband med tävling och samtidigt bidra till ökad miljömedvetenhet bland tävlande och åskådare. Tillsammans kan vi alla göra skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

MiljöChecken innehåller en checklista med råd om hur man som tävlingsarrangör kan tänka mer hållbart. Tipsen innehåller allt från enklare råd rörande matservering och avfallshantering till mer omfattande insatser som bevattningssystem där man tillvaratar regnvatten. Miljömärkta tävlingar markeras i Tävlingsdatabasen (TDB) med en fyrklöver och MiljöChecken når genom TDB runt 450 arrangörer. Den som söker efter tävlingar i TDB ser alltså tydligt vilka arrangörer som arbetar aktivt med MiljöChecken och förhoppningen är att miljömärkningen blir ett sätt för arrangörer att marknadsföra sitt evenemang till TDB:s cirka 45 000 aktiva användare.

– MiljöChecken är något vi så länge längtat efter! Äntligen kan klubbarna få cred för det hållbarhetsarbete som redan idag görs och de som har velat men inte riktigt vetat hur får hjälp på vägen. Jag är säker på att många ryttare kommer att prioritera miljömärkta tävlingar. Detta är ett stort kliv framåt, säger Alexandra Mörner, hållbarhetsansvarig för Lövsta Future Challenge.

Arrangörer får redan vid ansökan om tävling i TDB information om MiljöChecken och har därför god tid på sig att börja bocka av så många insatser som möjligt. När tävlingen är godkänd och propositionen ska skrivas har tävlingsarrangören möjlighet att miljömärka sin tävling genom att bekräfta att MiljöChecken följs där det såklart gäller att kunna bocka av det mesta på listan.

– Det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor inom vårt förbund. Många vill bidra men vet inte riktigt hur, och där hoppas vi att MiljöChecken kan vara både inspirerande och användbar. Med omkring 2 200 tävlingar per år så kan även enkla åtgärder göra stor skillnad. Svenska Ridsportförbundet driver ett långsiktigt hållbarhetsarbete, där MiljöChecken är ett steg på vägen, säger Elin Gustavson, Hållbarhetssamordnare Svenska Ridsportförbundet.

Läs mer om Miljöchecken > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.