Min Häst-profilen Ylva Ericson har gått bort

Broknäsflickornas skapare och mångåriga Min Hästmedarbetaren Ylva Ericson har avlidit, 64 år gammal.

Ylvas och hennes pappa Ola Ericsons serie om Broknäsflickorna var en stor stor förebild för mig, säger kollegan Lena Furberg, skapare av hästen Mulle.

Hos tidningen Ridsport skriver vännen och kollegan i många år, fotografen Ulf Lonäs, om Ylva:

Ylva Ericson var mest känd för sin succé med hästserien Broknäsflickorna om tre hästungdomars äventyr i stallet och på hästryggen. Ylva skrev, och hennes pappa Ola Ericson tecknade genom åren 900 seriesidor om Broknäsflickorna.”

Ylva var i många år en uppskattad medarbetare i tidningen Min Häst, både som serieskapare och redaktionell medarbetare.

Lena Furberg är skapare av hästen Mulle, som gått som serie i Min Häst sedan 1970-talet och fortfarande gör det. De har haft kontakt i alla år, även långt efter att Ylva slutade som medarbetare i tidningen.
Ylvas och hennes pappa Ola Ericsons serie om Broknäsflickorna var ju unik, helt banbrytande och fantastisk och en stor stor förebild för mig, säger hon.
Både manusen, som var jordnära och verklighetstrogna, och Olas teckningar, som var SÅ svenska, i en tid då alla serier tecknades utomlands och inget såg bekant eller autentiskt ut. Den serien – och andra uddaserier som Ylva skrev – har ingen kommit i närheten av sedan dess.
– Ylvas entusiasm och visioner tog aldrig slut. Hon skrev in i det sista till mig om hur hon ville skapa program och liknande för barn, saker som var äkta och som uppmuntrade fantasin.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.