Rink FB20, avelsgodkänd stambokshingst av rasen frieser, medverkar på Annie Kratz-Gutås omslag.

Instagram rink_thefriesian
Facebook-sida:
Rink van Hestegaarden
rinkvanhestegaarden.com   Foto Jenna Vainionpää

”Mina hästar är terapi för mig”

”Bilderna ska spegla mitt liv, om än lite snyggare”, säger sångerskan Annie Kratz-Gutå som gör sina skivomslag tillsammans med hästar.

Varför har du valt att ha hästar på dina omslag?
– Jag har valt det för att hästar och djur över huvudtaget är en väldigt stor del av mitt liv. Låtarna har jag skrivit själv och då vill jag även att mina bilder ska spegla mitt liv om än lite snyggare.
– Mina hästar är terapi för mig. Både hästarna i sig och allt arbete runt dem gör mig lugn och ridningen får mig att må bra. En dag utan ridning och jag är en vääldigt mycket mindre trevlig person.

Bor på gård med många djur

Sångerskan Annie Kratz-Gutå bor på en gård med sin man och tre döttrar. Där har de flera hästar – fjordingar, frieser, welshar och en miniatyrhingst. På gården finns också åsnor, grisar höns, gäss, kaniner, hundar och en katt. Här tillbringar hon all sin tid när hon inte är ute och gör sångjobb live eller studio.
Annie började sin sångkarriär i ett hårdrocksband och från det gick hon vidare och startade sitt eget band, Annie for President.
– 1999 började jag turnera med E-type, Dr Alban och Conny Bloom och gjorde en del i studio bakom bland andra Fläskkvartetten, Patrik Isaksson och Electric boys.
Annie har varit med i Eurovision, när hon vann finska motsvarigheten till Melodifestivalen med gruppen Waldos people och låten Lose Control. Tidigare, 2001, hade hon varit med i svenska Melodifestivalen med egna låten Vända om. Då slutade hon på sjunde plats.
– Efter mello var jag väldigt trött på branschen. Jag tog ett längre break, då jag förlorade ett barn som dog vid för tidig födsel. Jag tappade helt enkelt lusten för allt, berättar hon.
– 2009 kom jag igång igen mycket tack vara Ari Lehtonen som jag även jobbar med nu med mitt egna material. Ari är producent och har förmågan att ta mina tankar vidare rent produktionsmässigt. Ibland kan jag inte ta mig dit själv, utan det stannar i mitt huvud.

Hästar på omslagen

Nyligen har Annie släppt två singlar och det är dessa som har fått omslag med hästar.
– Just nu är jag aktuell med Jag vill inte beröras och Skatten men har även släppt singeln Indestructible med mitt band Annie for President.
Jag vill inte beröras har en stor, svart frieserhingst på omslaget. Det är godkända hingsten Rink van Hestegaarden.
Skatten har en annan godkänd hingst, fjordhästen Dalargutt fått medverka på omslaget.
– Jag är galet förtjust i just fjordingen som ras, då den är så mångsidig och har ett lugn som även smittar av sig på hispigare raser. Ovanpå det har de en enorm motor som de använder när man vill. Kärleken är gul, som vi säger hos oss!

– Jag sitter faktiskt och funderar på vad jag ska använda för snygg häst på min kommande singel.
– Kanske är det några läsare som vill komma med förslag på det?

Fjordhästen på omslaget till Skatten är Dalargutt, en toppremierad godkänd avelshingst som är 23 år. Hans far är den kända svenska hingsten Dalar 154.
Fler bilder av fotografen kan man se på Facebook: My photo moments
eller på Instagram: elisabetherga

 

Foto Jenna Vainionpää, Elisabeth Patterson Erga
Arrangemang Stephen Andersson och Annie Kratz-Gutå

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.