Andreas Eriksson rider kamelen Herman och Elisa Thorell till häst. Foto: Privat

Möt Herman – en annorlunda ”ridhäst”

Hos Elisa Thorell och Andreas Eriksson i Piteå kan man se familjens något ovanliga tillskott på ridtur ibland. Kamelen Herman hänger nämligen gärna med stallkompisarna ut.

Herman kom till Elisa och Andreas 2013. Då var han ett år gammal.
– Han ägs av ett företag som heter Western Farm i Boden. Men han står hos oss året om och det är vi som bestämmer över honom, vad han kan och ska göra och vad han ska vara med på, säger Elisa.
– Så han är i stort sett vår.

”Lägga sig ner”

Att rida in en kamel är ungefär som att rida in en häst – med vissa undantag, menar hon. 
–  Vi lärde honom att lägga sig ner först då det är lite svårt att hoppa upp mellan pucklarna. Men sedan har vi använt oss av hästarna som draghjälp, så han har lärt sig att följa efter dem, säger Elisa. 
Herman beskrivs som vänlig, och full av tyckande.
– Han är otroligt snäll men är väldigt envis och har mycket egna åsikter om allt! Herman går med hästarna, han är lekfarbror till föl och unghästarna, säger Elisa. 
Hur kommer det sig att ni blev med kamel?
– Vi har jobbat åt företaget som äger honom i många år och känner dem väl. Så när de hade köpt Herman så sa de till oss att visst kan ni ta hand om en kamel, han kommer snart! Och så hamnade han hos oss. 

Dödsolyckan

Det har nu gått ett tag sedan Elisa och Andreas var med om den hemska trafikolyckan på nyårsnatten. En av Elisas hästar dog när bilföraren körde rakt in i dem. Läget för de ytterligare två skadade hästarna har förbättrats, men de har lång väg kvar.
– Det går sakta framåt och det har hittats mycket inre muskelskador. Ena hästen har fått en komprimerad halskota och hon med benet har en ordentlig stukning nere i karleden. Det är mycket att jobba med för att få dem att kunna återhämta sig, säger Elisa. 
I filmen nedan kan du se Herman på tur.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.