Thomas Bach Jensen och alla hans hingstporträtt i den stora Wall of fame som byggts upp Foto: Horse2rider Charlotte Mogensen

Möt Thomas Bach Jensen – konstnären bakom hingstporträtten

En vacker målning av årets hingst från föregående år pryder alltid framsidan av Higstekåringens katalog. Thomas Bach Jensen har målat dem alla – presschef på DV och uppfödare, i år med egen hingst i startlistan.

Charlotte Mogensen som driver dressyrsiten horse2rider.eu har gjort en längre intervju med Thomas Bach Jensen. Han är konstnären som arbetar som journalist och under HErnings Hingstekåring är han presschef. I år är den 40-årsjubilerande Hingstekåringen extra spännande då han och fadern Frank har med en hingst – nr 61 Schwalbenkönig Macohl.

Här kan du läsa intervjun med multitalangen Thomas Bach Jensen om de många hingstporträtten det blivit för att dokumentera och prisa årets hingst i Dansk Varmblod.

Intervju från Horse2rider

Årets hingst i DWB har i många år blivit förevigad genom en vacker målning.  Den presenteras tillsammans medden utnämnda hingsten för året på söndag i Herning. Årets hingst är en titel som ges till hingstar som med egna resultat och sina avkommor gjort gott för DWB. I år kommer årets hingst att avslöjas på lördagseftermiddagen i samband med auktionen DWB Spring Sale.

Men vem står egentligen bakom de vackra konstverken, och hur uppstod tanken med en  målning.

I den här intervjun har vi  fångat konstnären, som förmodligen är känd som uppfödare av de vackra Macohl-hästarna och medarbetaren på Ridehesten, Thomas Bach Jensen.

När började du måla?

”Jag har ritat hela min barndom, men jag började måla när jag var 30 år gammal – och det är ungefär 20 år sedan.

Det är långt från att dra med en penna till att måla med olja på duk, så det var lite svårt att börja, men när jag efter några år blev bättre började jag lära mig. När jag började mitt nuvarande heltidsarbete för 12 år sedan, hade jag varit deltidskonstnär i några år. Jag hade mitt nuvarande jobb på halvtid för att kunna måla resten av tiden. Jag tog in mycket beställningsarbeten. Idag, på grund av ett tidskrävande jobb, får jag i stort sett inte målat mer än en mycket viktig målning på ett år. ”

Hur uppstod idén om en målning av årets hingst? (Någon måste ha headhuntat dig för uppgiften).

”Jag hade annonserat om oljemålningar av hästar i tidningen Ridehesten. När DWBs ordförande skulle fylla 50, beställde den tidigare generalsekreteraren Lars Anthony ett porträtt av Jan Pedersens guldmedalj sto av mig.

Det första jag blev ombedd kort därefter att måla var årets hingst 2005, som var Solos Landtinus. Han var dock den åttonde årets hingst som utsetts. Så när DWBs styrelse bestämde sig för att göra det till en solid tradition, fick jag till uppgift att måla de sju tidigare utsedda : Lucky Light, Midwest Ibi-Light, Schwadroneur, Lando, Come Back II, Blue Hors Don Schufro och Carano.

Sedan dess har jag årligen målat årets hingst och alla originalmålningar är finns på DWBs kansli i Vilhelmsborg, men under festligheterna i Herning så överlämnas ett fotografi till hingstägaren. ”

Hur lång är din process från att du får veta vilken hingst det är till färdig målning?

”Jagfår normalt veta i november, vilken hingst ska målas och då köper jag in material och gör mig redo före julhelgen, där börjar jag skissa och grunda. Då händer det vanligtvis att jag får måla under tidspress när målningen ska fotograferas i slutet av februari, så den är fortfarande våt.

Ibland måste man lämna en oljemålning, eftersom det ska torka innan nästa lager kommer på, och det kan vara lite farligt om du har ett hektiskt dagjobb. Pauserna från duken kan vara flera veckor. Jag kommer snabbt in i att måla när jag börjar. Det viktigaste är att grundskissen är på plats, så du inte behöver flytta ett ben under processen! ”

När du målar på beställning måste det finnas några motiv som faller mer naturligt eller som du  har ett särskilt förhållande till?

”Alla dessa hingstar har något, så de har varit roliga att måla. Jag tar alltid ett fotografi som utgångspunkt, men inte alla har vackra bilder där de är placerade korrekt så ibland måste jag vara lite kreativ.

Casir Ask-målningen, som är en av mina favoriter, är baserad på två olika fotografier. På den ena var han ordentligt placerad med benen och på den andra stod han i ett fint läge med huvud och nacke. Det slutade med att jag  skrev ut bilderna på ett sätt så hästen hade exakt samma storlek och klippte sedan ut och klistrade över varandra, så jag hade en perfekt modell som jag kunde måla. ”

Bli du inte stolt när du tittar på din bokhylla med alla katalogomslagen?

”Jag ser sällan målningarna, förutom på hingstkatalogerna, så det är alltid en upplevelse att komma till SWBs kansli och se att målningarna hänger sida vid sida.

Text: Charlotte Mogensen

Start- och resultatlistor

Start- och resultatlistor tävlingsklasser  
Livesändningar

Evenemangets hemsida

Hela hingstkollektionen med stam 

Tidigare artiklar om Herning
Ride-tv: Häng med till Hernings öppna stallar

Löshoppning på danska – så här går det till i Herning
Herning Hingstekåring slår upp dörrarna – Ridenews guidar dig

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.