Sophie Jahn till vänster, vinjetten för Nattryttarna till höger. Foto Storytel, C More

”Nattryttarna” kritikerhyllas – berättelsen om ”Hästgården” nu som tv-serie

När tv-serien Nattryttarna har premiär hyllar kritikerna framförallt skådespelaren Jonas Karlssons porträtt av den manipulativa hästprofilen som under decennier begick övergrepp mot unga hästtjejer och plågade sin egen familj.

Nu kommer berättelsen om den ökända ”Hästgården” även som tv-serie, som en dramatiserad berättelse, fritt baserad på de verkliga händelserna med övergrepp och misshandel som pågick i decennier på ett ridcenter i Sverige.

Jonas Karlsson hyllas för rollen som den karismatiska och manipulativa hästprofilen. Foto C More

Det som pågick på ”hästgården” utanför Stockholm var länge en känd hemligheten inom hästvärlden. Många avfärdade det som illvilliga rykten, men till sist briserade bomben när några flickor polisanmälde ägaren till ridcentret och han dömdes till fängelse.

Många olika berättelser om hästgården

1994 misstänkliggjorde ett granskande reportage i SVT:s Dold brottsoffren med hjälp av några personer i kretsen runt hästgården som fortfarande gav hästprofilen sitt stöd. På något sätt lyckades han komma tillbaka, fortsätta att driva sin verksamhet – och fortsätta att begå nya övergrepp ända in på 2010-talet.

Tv-seriens motsvarighet till Sophie Jahn spelas av Hanna Ardéhn. Foto C More

När mannens dotter Sophie Jahn avslöjade allt i ett blogginlägg 2016 kom hela sanningen fram. Hon berättade om de övergrepp hon bevittnat och om den fysiska och psykiska misshandel hon utsatts för under hela sin barndom. Hon har senare även berättat om sin uppväxt i boken Pappas flicka på hästgården och även hennes mamma Anna Bohlin har (i samarbete med Ulrika Fåhreus) berättat sin historia i Händelserna på hästgården.

2018 belönades Robert Barkman och Daniel Velasco med Stora journalistpriset för radiodokumentären Hästgården som lyfte fram flickornas berättelse. Dokumentären fälldes sedan av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet, då man menade att förövaren gick att identifiera trots att man inte använde riktiga namn. Förövaren hade då redan gått bort i cancer.

Karismatisk och manipulativ

I C Mores tv-version börjar berättelsen med att 15-åriga Molly (spelad av Saga Samuelsson) anländer till hästgården Heddesta för att förverkliga drömmen om att arbeta med hästar. Molly tror hon har kommit till paradiset, men märker snart att allt inte står rätt till. Ridcentret drivs av hästprofilen Tommy som stundtals är charmerande och uppmuntrande, men samtidigt en manipulatör som utnyttjar sin maktposition.

15-åriga Molly spelas av Saga Samuelsson. Foto C More

Tommy spelas av Jonas Karlsson som nu hyllas av kritikerna för rollen. Det är inte första gången han spelar en charmerande, manipulativ man och här lyckas han göra det oerhört övertygande.

Molly får dela rum med den några år äldre stalltjejen Frida, som spelas av Amanda Jansson, känd för många som den troende polisen Sara i Tunna blå linjen (SVT). Frida är den självutplånande tjejen som står ut med Tommys övergrepp, hjälper familjen och jobbar hårt i stallet – sin egen familj har Tommy fått henne att bryta med. När detta händer är Tommys dotter Victoria – seriens motsvarighet till Sophie Jahn – ett litet barn. Parallellt driver hon berättelsen framåt i äldre skepnad spelad av Hanna Ardéhn (från bland annat Störst av allt).

Amanda Jansson spelar den självutplånande Frida. Foto C More

 

Om maktmissbruk och när omgivningen väljer att titta bort

– När jag läste manusen kände jag direkt att Nattryttarna är ett väldigt unikt projekt. Jag har inte tidigare sett en svensk drama-serie med ett sånt här tema där fokus får vara offrens perspektiv och deras kamp. Serien utspelar sig på 90-talet men tematiken är smärtsamt relevant även i vår tid och sträcker sig långt utanför ridskolan och familjen. Nattryttarna handlar om maktmissbruk, utnyttjande av status och ställning vad som händer när omgivningen väljer att titta bort och när vuxenvärlden positionerar sig, det är en historia om visselblåsare och stora konsekvenser. Nattryttarna är också en berättelse om familjeband och vänskap, att gå samman och att hjälp kan komma från oväntat håll, säger Molly Hartleb, konceptuerande regissör för Nattryttarna.

Malin Persson spelar mamman på hästgården. Foto C More

Historien sträcker sig från början av 90-talet till åren 2003-2007.

För manus står Ulf Kvensler (Vår tid är nu), som har samarbetat med Sophie Jahn i skapandet av serien. Den är fritt baserad på verkliga händelser och bygger också på intervjuer med många av dem som var med under rättegången mot hästprofilen på 1990-talet. Alla namn på karaktärer och miljöer är fiktiva. Vissa skeenden i serien är påhittade eller justerade av dramatiska skäl.

I övriga roller ses, bland andra, Melinda Kinnaman, Christopher Wollter, Jessica Liedberg, Annika Hallin, Frida Argento, Oméya Lundqvist-Simbizi och Julia Marko-Nord.

Serien Nattryttarna visas i åtta avsnitt på C More där de första två avsnitten släpptes idag (31 oktober) vid premiären.

 


 

Saga Samuelsson och Jonas Karlsson, som Molly och Tommy, ridläraren, i ”Nattryttarna” Foto: C More

Ur recensionen i Sveriges Radios Kulturnytt:

”Nattryttarna” är suggestivt berättad, gång på gång känner jag ilskan välla fram, hur kan man göra så mot unga tjejer i utsatta situationer. Skådespelet hjälper förstås till, Jonas Karlsson briljerar, men även Saga Samuelsson som den unga ridskoletjejen som tar steget och berättar vad som händer på hästgården. Och Hanna Ardhén, som dottern… den andra halvan av serien handlar om vad hon och familjen utsatts för av pappan, är bra. ”Nattryttarna” är rakt igenom hög kvalité.”
Betyget blir 4 av 5.

Lyssna på inslaget

Jonas Karlsson som ridläraren/hästprofilen. Foto C More

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.