sjukdom nonsens

Nio hästar har nu dött efter EHV-utbrottet i Valencia – förbereder hemresa

Totalt har hittills nio hästar dött efter utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia. Nu har man börjat förbereda hemresan för de nästan 150 hästar som varit fast på tävlingsplatsen. Svenske hoppryttaren Carl-Walter Fox är kvar på tävlingsplatsen och har utsetts till ryttarnas representant i kommunikationen med FEI och myndigheter.

Förberedelser pågår för att börja ta hem hästar från spanska Valencia, där 150 hästar är fast på tävlingsplatsen efter det aggressiva utbrottet av viruset EHV-1 som hittills dödat nio hästar enligt uppgift från FEI. Det rör sig dock endast om något 30-tal hästar som inte haft symptom och inte testat positivt för viruset och kan resa hem i nuläget. Övriga hästar måste stanna tills karantänstiden på 28 dagar är över.

Flera svenska ryttare har drabbats och har sjuka hästar. Bland andra Fredrik Spetz, Erica Swartz och Carl-Walter Fox.

Carl-Walter Fox har utsetts till alla de internationella ryttarnas representant i kommunikationen med FEI och myndigheter. Han berättar för tidningen Ridsport att hans veterinärkostnader per häst i nuläget ligger mellan 18.000 och 20.000 kronor.

FEI informerar att man har börjat organisera transitstallar och veterinärstöd för hästar som ska resa hem från Spanien, Portugal och Italien.

Veterinärerna på plats lär sig hela tiden mer och mer om hur viruset beter sig i det här utbrottet av EHV-1. Färre allvarliga fall rapporteras på tävlingsplatsen i Valencia, men veterinärerna på plats vill understryka att smittan inte är under kontroll.

Man söker efter fler lastbilsförare som kan hjälpa till att köra hem hästar från Valencia och extra hästskötare har ordnats till tävlingsplatsen för att hjälpa till. Extra stallar, foder och förnödenheter har skickats till tävlingsplatsen.

EHV-1 Ekvint Herpesvirus

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen. Den neurologiska formen och abortfall är anmälningspliktiga.

EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Svullnad (ödem) i benen förekommer ofta.

Ston som kastar är till synes fullt friska och visar sällan andra symtom. I de fall sjukdomen leder till abort sker denna vanligen i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta så tidigt som i femte dräktighetsmånaden.En del föl föds fullgångna men är svaga och avlider ofta efter några dagar.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Neurologiska symtom uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen. Ibland lutar sig hästen mot något för att hålla balansen och den kan vara apatisk och ha svårt att resa sig. Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering. Förlamning av penis förekommer också.

Källa: SVA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.