Nu 10 döda hästar || EHV-smittad häst i Belgien från Sunshine Tour || Stänger Gorla Minore.

Dödssiffran från det aggressiva utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia är nu uppe i 10 hästar. Samtidigt rapporteras från Belgien att man nu har en smittad häst som kopplas till Sunshine Tour i Spanien – alltså inte Valencia. I Italien har man nu stängt ner Gorla Minore, en av de tävlingar som tidigare undantagits från FEI:s tävlingsstopp i Europa.

Igår fick FEI information om att ännu en häst avlivats på en klinik i Valencia och dödstalet från EHV-utbrottet är därmed uppe i tio hästar. Många hästar vårdas fortfarande på tävlingsplatsen och på närliggande kliniker. Det har nu blivit lugnare på tävlingsplatsen och man säger att veterinärerna har lärt sig mer om hur viruset i denna form uppträder. Men ryttare på plats vädjar fortfarande om hjälp.

Samtidigt fick man också information om ett relaterat fall av EHV-1 i Milano, Italien.
Arrangörerna av hoppturneringen i Gorla Minore, Italien, meddelade FEI att man ställer in de återstående tre veckornas tävlingar. Gorla Minore var en av de tävlingsplatser som undantagits som ”bubblor” när FEI ställde in alla tävlingar i tio europeiska länder på grund av EHV-utbrottet. Arrangörerna ställer dock in på grund av för få anmälda. Det finns inga sjuka hästar på tävlingsplatsen.

I Belgien har man nu på landets motsvarighet till ”Smittinfo” rapporterat ett fall av EHV-1 Inledningsvis testade hästen inte positivt och visade inga symtom. Den här gången kopplas inte till smittan till Valencia utan hästen har deltagit i Sunshine Tour i Vejer de la Fronteira.
Förra fredagen stoppades även Sunshine Tour efter att en andra häst som tävlat där visade neurologiska tecken.

Hästfamiljen visar återigen på sin otroliga kraft och mycket görs för att försöka hjälpa de drabbade i Valencia.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.