Ulrika Fåhréus och Anna Bohlin. Foto Caroline Andersson Renaud/Bokförlaget Forum

Nu kommer familjens bok om övergreppen på Hästgården

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media, bland annat genom dokumentären Hästgården i Sveriges Radio. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med.

Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans. Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.

– Det har varit en oerhört utmanande och känslosam process att skriva den här boken tillsammans med Ulrika och mina barn. När vi började med boken för två och ett halvt år sedan kände jag ett behov av att få berätta min historia för att någonstans kunna gå vidare. Jag kan i dag känna en stor sorg över att jag inte kunde ta mig ur situationen i tid. Arbetet med boken har förstärkt den känslan. När jag får frågan om jag skulle gjort något annorlunda i dag om jag kunde backa bandet, så är mitt svar ja. Jag skulle ha berättat som det var för polisen 1991, säger Anna Bohlin.

– Företeelsen med män som tar för sig av ungdomar går långt tillbaka inom ridsporten och är något som länge har kunnat pågå relativt obehindrat. Det har varit, och är ännu en del av en kultur där unga människors kärlek till hästarna utnyttjas på olika sätt. Att få skriva boken om Anna och hennes familj har varit att få djupdyka inte bara i deras liv, utan också i en problematik som återfinns även i många andra sporter, säger Ulrika Fåhraeus.

– Händelserna på hästgården är ett smärtsamt men viktigt vittnesmål. Den berättar om manipulation, medberoende, vuxnas svek och den närmast sektliknande miljö som möjliggjorde övergreppen under så lång tid. Anna har med stort mod och självrannsakan berättat den här historien för att den aldrig ska behöva hända igen någon annanstans, säger Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum.

Anna Bohlin, har levt en stor del av sitt liv på den hästgård som uppmärksammats i media för de sexuella övergrepp som pågick där under 80- och 90-talen. När hon kom till gården som tonåring var det med drömmar om en karriär som stjärnryttare, men så blev det inte. Istället fick hon fyra barn med mannen och var in i det sista den som städade upp efter honom. I dag lever hon som sambo i ett sunt förhållande och arbetar som varuhuschef.

Ulrika Fåhraeus är journalist sedan tidigt 1990-tal. Hon började sin karriär som nyhetsjournalist, men har med tiden specialiserat sig på hästsport. År 2005–2016 skrev hon i Tidningen Ridsport. Hon driver i dag en av Sveriges största hästbloggar, ponnymamman.se.

Boken utkommer den 7 juni i år och kan förbokas i nätbokhandlarna.

Det planeras även en tv-serie om Hästgården.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.