Christian Ahlmann - Dominator 2000

Nu sprids EHV-1-smittan i världen – smittade hästar i Doha som anlänt från Valencia

Hästar från smittans Valencia har kommit till Doha där Global Champions Tour har premiär i helgen

Över hela världen testas nu fler och fler hästar positivt för den särskilt aggressiva varianten av EHV-1 som först drabbade tävlingsplatsen CES Valencia Spring Tour och som vi rapporterat om de senaste dagarna.

Några hästar har flugits direkt från Valencia till Doha, där världseliten nu är samlad för premiären av Global Champions Tour. Minst två tyska hästar har testats positivt på plats i Doha, vilket deras ryttare berättade för tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung igår.

Enligt vad den tyska ryttaren Christian Ahlmann säger till tyska magasinet St Georg har hästarna från Valencia omedelbart isolerats  i Qatar. Hans hingst Dominator, som han vann Grand Prix med förra helgen, har testats negativt.

I Tyskland har det tyska ridsportförbundet nu stängt för alla nationella tävlingar och avelsevent. Hingstproven i mars skjuts upp. I den tyska ridsportkalendern fanns 100 tävlingar planerade i mars. Man rekommenderar också att alla andra aktiviteter där hästar från olika stall samlas stoppas. Det enda som undantas är träningar på ”hemmaklubben”, även om hästen måste transporteras dit.

Tyvärr tror man att dessa åtgärder kommer för sent och att smittan redan börjat spridas.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.