Ny artikelserie granskar hästbranschen: Förbud stoppar inte hästhandlaren

Tidningarna HD och Sydsvenskan granskar hästhandeln i en ny artikelserie. Där berättar de om hästhandlare som har stora skulder, jagas av tidigare kunder efter att ha dömts för att ha sålt skadade hästar och hotas av miljonvite om hästhandeln fortsätter.

I en ny artikelserie har tidningarna HD och Sydsvenskan åkt till en av Skånes största handlare och utgett sig för att vara spekulanter. Verksamheten saknar det tillstånd från länsstyrelsen som behövs. Där möter de Alexandra Ferm, som har sitt namn i verksamhetens annonser. Hon har skulder hos kronofogden på 770 000 kronor. 2017 gick hon i personlig konkurs. Några av hennes skulder gäller också hästköpare som inte fått tillbaka pengar efter hästaffärer.

Alexandra Ferm förbjöds i våras av länsstyrelsen att bedriva handel med hästar, liksom hennes sambo Bo Johansson och det aktiebolag som handeln i dag drivs genom – Stall Alexandra Ferm AB. Trots att de riskerar vite på en miljon kronor om de fortsätter sälja, driver de verksamheten vidare.
Nyligen blev företaget av med sin F-skattsedel, eftersom man inte lämnat in någon deklaration.

När reportrarna senare ringer upp Alexandra Ferm säger hon att det saknade tillståndet beror på ”byråkrati och ett papper som lämnats in för sent”.
– Det har inte med några vanvårdade djur att göra. Det handlar om ett papper som kom in för sent. Jag har ansökt säkert 100 gånger sedan dess, säger hon då till HD och Sydsvenskan.

Andra som granskas i HD:s och Sydsvenskans artikel är Marika Sjöstedt som verkar på Hästnet under namnet Mabs Horses och två kvinnor från Skåne som har skatteskulder och upptaxerats och fått straffskatt. Vinkeln i artikeln är också att Hästnet borde ha bättre kontroll av de som annonserar på sajten.

Läs hela artikeln här > > >

I ett mejl till ridsportmedia skriver Jonas Nyren, skånereporter på Sydsvenskan:
”Med start på söndag granskar HD och Sydsvenskan den oseriösa hästhandeln och ridsportens oförmåga att sanera branschen. I fyra avsnitt berättar vi om en rad handlare i södra Sverige. Flera av dem har stora skulder. En av dem jagas av tidigare kunder efter att upprepade gånger ha dömts för att ha sålt skadade hästar. En annan hotas av miljonvite om hästhandeln fortsätter.”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.