Bild ur informationsfilmen om den nya kvalitetsmärkningen.

Ny kvalitetsmärkning för hästföretag

Nu finns en kvalitetsmärkning för alla som driver hästverksamhet. LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) står bakom certifieringssystemet.

Enligt LRF Häst har hästföretagare efterfrågat en kvalitetssäkring i form av en oberoende granskning. Nu finns märkningen Kvalitetsmärkt hästverksamhet.
– Det här är en viktig milstolpe för LRF Häst. Certifieringen är öppen oavsett vilken typ av hästverksamhet man driver. Det är här ett sätt att kunna visa att man är professionell i sin verksamhet och min förhoppning är att det kommer att locka många anslutna hästföretagare, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst i ett pressmeddelande.
Märkningen har tagits fram av LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) med hjälp av övriga organisationer inom hästnäringen.
Certifieringen sker på frivillig bas och kostnaden är från 2 500 kronor per år: Det blir både revisioner på anläggningen och egenrevision.
Det finns ett fastställt regelverk som bygger på lagkrav inom arbetsmiljö, hästhållning, klimat och miljö. Alla verksamheter kontrolleras från de krav som ingår i standarden. På så sätt är det tänkt att bli lättare för kunder att göra medvetna val, enligt LRF.

Informationsfilm om märkningen:

Hästar äter pengar – 72 miljarder om året

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.