Ny lag: Krav på ”körkort” för att äga häst

Enligt en ny fransk lag måste man genomföra ett prov med en teoretisk och en praktisk del för att få det intyg som krävs för att äga en häst.

Frankrike inför en ny lag som kräver att alla som vill äga en häst måste ha ett slags ”körkort”, ett kunskapsintyg.

Förändringen är i linje med övrig lagstiftning när det gäller husdjur i Frankrike och är en av tre lagar som införs för att ”bekämpa vanvård av djur och stärka bandet mellan djur och människor”, berättar brittiska tidningen Horse & Hound.

Den ena av de andra lagarna innebär att det blir obligatiskt att registrera nervblockering (nervsnittning) av hästar, en metod som är olaglig här i Sverige men inte i Frankrike.
Den andra innebär att stallägare får rätt att sälja hästar vars stallhyror är obetalda. Där, precis som på andra håll i världen, ser man ett stort problem med att stallägare tvingas ta han om hästar som ägarna mer eller mindre övergivit.

Franska ridsportförbundet säger att förändringarna är efterlängtade. Det var ridsportförbundet som införde kunskapscertifikaten 2019 och sedan dess har man drivit på för att det ska bli ett lagkrav att inneha ett certifikat.
Provet för att få intyget består av en teoridel och en praktisk prövning som genomförs av förbundets ridklubbar.

Artikeln i Horse & Hound > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.