Ny superfästing har hästar som måltavla

Superfästingen, nästan två gånger så stor som den svenska fästingen, kopplar grepp om Sverige. Fästingen är en riktig jägare som trivs på häst.

Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) berättar att det rör sig om ett snabbt kryp som aktivt söker upp sitt byte.

Hur snabb är den? 

– Det finns inga exakta siffror men de kan gå eller springa i upp till 100 meter. Man kan jämföra med en spindel. De springer precis som en spindel.

 

Bortsett från superfästingens snabbhet är den en aktiv jägare, medan våra vanliga fästingar väntar in sitt byte och hoppar på i farten.

 

Man tror att jättefästingen, som heter Hyalomma, gillar stora djur. Man tror också att den kommit till Sverige via flyttfåglar.

– Förklaringen till att vi bara hittat dem på hästar än kan vara att Hyalommafästingar gillar stora djur. Kor har ofta parasiten men då man inte hanterar kor lika mycket som hästar är det lätt att missa, säger Giulio Grandi

 

Fästingen, som blir bra mycket större än en vanlig ska behandlas på samma sätt. Hittar du den på dig eller ditt husdjur ska du ta bort den med lämpligt redskap och se till att inte klämma på kroppen.

– Det bästa är att stoppa den i en plastpåse och stoppa den i frysen för avlivning, säger Giulio Grandi.

Eventuella smittor kan spridas genom huden. Forskaren vill därför påtala att det är viktigt att tänka på hur man hanterar fästingen.

– Vi rekommenderar inte att man knäcker dem med fingrarna eller eldar upp dem. Smittan kan spridas genom huden, säger Giulio Grandi.

– Det är viktigt att inte hantera dem så då de innehåller både blod och eventuellt smittämne.

– En fästing består av mjuka och hårda delar. Rör man de mjuka delarna så är det som en påse. Om man trycker på påsen får du ut innehåll, säger Giulio Grandi.

 

För hästarnas del händer oftast inget men i andra länder har djuren fört med sig bland annat blödarfeber.

– Djuren kan vara så kallade friska smittbärare. Det som kan hända är att det kan bli som en reservoar där virus kan spridas.

För hästars del är det piroplasmos som kan bli den farliga konsekvensen.

– Det ger anemi och att man kissar blod. Man kan få feber. För en häst kan blodbristen sjukdomen ger vara dödlig.

 

Ingen av de tre hästar som fästningarna hittats på har visat sig sjuka. Fästingen i sin tur är stor nog för att göra mer skada än sin mindre släkting.

– De brukar ge lite större hudskador än andra fästingar. Man märker att de är tjockare och större, säger Giulio Grandi.

Fotnot: Om du hittar en jättefästing ska den skickas in till Giulio Grandi, SVA – Parasitologen, 751 89 Uppsala.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.