Ny forskning ska lättare diagnosticera hältor. Foto: Fredrik Jonsving

Ny taktik för hältutredning

Att undersöka en hästs hälta är på många sätt en knivig historia. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, försökt knäcka koden.

Forskningen grundas på hur man kan skilja en äkta frambenshälta mot en oäkta. Forskarna har framkallat olika grader av hälta hos tio olika hästar. Hältan har varit tillfällig och provocerats fram med skor som på olika sätt tryckt mot hovens undersida.

Det är vanligt att använda sensorer eller kameror för att diagnosticera hälta, uppger SLU. Det finns dock ett bekymmer med detta tillvägagångssätt där huvudets rörelse mäts för att upptäcka frambenshältor och korsets rörelse för bakbenshältor.

Många hästar nickar nämligen med huvudet även vid bakbenshälta – för att avlasta bakbenet och flytta vikten framåt. Den nya forskningen genomfördes i ett samarbete med SLU och andra europeiska universitet.

Mätningen av hästarnas rörelsemönster skedde genom att de fick trava på löpband. Mätningen gjordes sedan av själva manken, för att säkerställa var hältan baserades.

Forskningsrapporten hittar du här. 

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.