nonsens hage grupp

Nya hästregistret stängt – problem med databasen

Det trasslar för Jordbruksverket när det nya hästregistret ska komma igång. Vi skulle ha registrerat våra hästar och anläggningar senast den 21 april, men problem med databasen gör att man nu har stängt ner registret till den 26 april.

Alla som äger eller driver stall – även små privata – skulle ha registrerat alla hästar på anläggningen senast den 21 april. Men då EU-kommissionen kom med besked om övergångsregler för vissa delar av det nya regelverket flyttades sista datum fram till den 1 oktober.

Många har dock redan genomfört registreringen och då har man upptäckt att uppgifterna i Centrala hästdatabasen inte stämmer med hästarnas pass.

– Vi har inte använt Centrala hästdatabasen sedan vi skapade den 2016. Det är först nu, när vi behöver använda databasen, som vi upptäckt felen. Vi skulle kanske ha haft bättre koll på det från början, men det är alltid en prioriteringsfråga, säger David Slottner, handläggare och expert på avel och semin vid Jordbruksverket till tidningen ATL.
David Slottner.

Problemet gäller hästar födda före 2009. När registreringen började visade det sig att hästarna inte har id-nummer i databasen som i sina hästpass.
Man gjorde då om registret, men problemen blev än värre.

– När vi gjorde om registret fattades hälften av hästarna i Centrala hästdatabasen, säger David Slottner till ATL.

Man håller nu på att ta reda på vad som är fel och preliminärt har registreringen stängts fram till den 26 april.

Läs artikeln hos ATL (låst) >>>

Så här ska registret fungera

Du som driver en anläggning med hästar ska registrera anläggningen hos Jordbruksverket. Det gäller både små och stora stall, ridskolor, beten m.m. Det gäller även dig som har hästar i hobbysyfte. Med anläggning menas platsen där du håller hästar. Du som hyr stallplats behöver inte registrera något i e-tjänsten, utan det är den som driver anläggningen som ska göra det.

Registret finns till för att Jordbruksverket ska veta var alla hästar befinner sig, inte vem som äger dem.

Du gör registreringen i två steg. Först registrerar du uppgifter om anläggningen, sedan uppgifter om hästen/hästarna.

Att ha förberett innan du börjar registreringen;
• var anläggningen finns
• hur stor anläggningen är
• vad hästen/hästarna används till, till exempel ridhäst eller travhäst.

När du fyller i vilka hästar du har på anläggningen ska du också fylla i från vilket datum du har dem. Har du drivit anläggningen i många år kan du ange dagens datum, eftersom det inte går att registrera ett datum som är äldre än 1 år. Du kan heller inte välja ett datum som är mer än 60 dagar framåt i tiden.

Uppgifterna om hästen ska registreras om hästen är på din anläggning i 30 dagar eller mer. Om en häst flyttas till en annan anläggning och stannar där i 30 dagar eller mer ska den registreras på den nya anläggningen. Då tas den automatiskt bort ur registret på den gamla anläggningen.

Jordbruksverkets anläggningsregister > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.