Janina Henningssons affärsidé är att väga hästar. Foto: Privat

Nya metoden: Här är problemen vågen ska lösa

Många åker med överlast i transporten utan att ha en susning om det. Det berättar 31-åriga Janina Henningsson. Hon driver eget företag – med en portabel hästvåg.

De flesta hästägare känner igen det klassiska måttbandet för att viktbestämma hästen. I andra fall kanske man gissar eller försöker väga på klinik. Syftet är ofta att ta reda på hästens vikt för att kunna ge rätt dos av bland annat avmaskning eller medicin. Janina Henningsson är född i Tyskland. Där är fenomenet med vägning av hästar betydligt vanligare än i Sverige.

– Jag har stulit idén därifrån kan man säga. Där finns det ett 20-tal företag som sysslar med det här i Tyskland och väger ute hos kund, säger Janina, ägare av Hästvågen.

Det var för åtta år sedan hon började spana på idén på allvar. Nu har företaget varit igång sedan 2015.

– Vi har expanderat. Nu har jag två partner anslutna och tittar på möjligheter att öka mer, säger Janina Henningsson, och berättar att begränsningen just nu ligger i tiden.

Varför ska man väga hästen? 

– Man ska väga för att få rätt dos vid exempelvis avmaskning. Vi har ett jätteproblem med resistensutveckling och det är viktigt att inte avmaska med för låg dosering. Sen är det många som kör med överlast utan att veta om det, säger Janina.

Grimma är vad hästen har på sig under vägningen. Foto: Privat

Hon förklarar att det händer att de blir inkallade att väga hästar inför att någon exempelvis ska köpa ny transport och inte vet om lastvikten räcker på b-kort. Överlast kan ge dryga böter, men du kan också tvingas att lämna släpet och inte få köra vidare med ekipaget.  lastvikten räcker på b-kort.

– Många tror att ett halvblod till exempel väger runt 500 kilo, men halvbloden ligger ofta en bit över det i dag. Då visar det sig att man kanske åkt runt med 500 kilo övervikt inklusive utrustning.

Tjänsten finns idag på tre ställen i Sverige. Janina Henningsson hoppas på en expansion av större mått och har redan inlett ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– De är jätteintresserade av vår data. Anonymiserat såklart. Men vi håller på att utveckla databasen och tjänsten så man ska kunna plocka ut enskild data, säger Janina.

Under en vägsession sker inte bara själva vägningen, där hästen enbart har grimma på sig. De mäter också mankhöjd, bröstomfång och bedömer hullet. Överviktiga hästar är ett genomgående problem i Sverige.

– Det är väldigt många. Jag har inte varit hos någon som är undernärd hittills.  Ofta tror man att hästen är mager för att revbenen syns men de kan ha fettdepåer på andra ställen. Revbenen får inte vara inbäddade i fett. Det är också där vi troligt har riskkandidaterna för exempelvis fång.

– Det är lätt att tro att hästen ska se ut på ett visst sätt på grund av att den är en viss ras. Men bara för att en ras ska ha fyllig överlinje mår den inte bra av att ha fettdepåer, säger Janina Henningsson.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.