Foto: Fredrik Jonsving

Nya smittrekommendationer – men ridsporten kan fortsätta

Idag börjar nya rekommendationer gälla med anledning av coronapandemins fjärde våg och ökad smittspridning. Men ridsporten påverkas inte, utan tävlingar och verksamheter kan fortsätta som vanligt – dock med råd om att undvika trängsel och hålla avstånd.

– Jag förstår att det är oerhört tufft för många att återigen börja oroa sig för nya restriktioner och om möjligheter att fortfarande kunna utöva sin idrott den närmaste tiden, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet efter gårdagens pressträff där en åtgärdsplan i tre steg presenterades.

I det första steget som införs nu kan verksamheter och tävlande inom ridsporten fortsätta som vanligt. Sedan 1 december gäller redan krav på vaccinationsbevis för personer över 18 år vid arrangemang med mer än 100 deltagare – eller att man vidtar särskilda smittskyddsåtgärder.

Nu gäller även nya stärkta rekommendationer om att undvika trängsel och hålla avstånd. I övrigt i samhället handlar det om att använda munskydd i kollektivtrafiken, underlätta arbete hemifrån och undvika större samlingar inomhus med många deltagare – men det handlar inte om att undvika inomhustävlingar för ridsporten. I alla fall inte i nuläget.

Om läget förvärras och man inför steg två av restriktioner uppmanas föreningar avstå större evenemang. Går det sedan så långt att man inför steg tre ställs fritidsaktiviteter för barn och unga in.

Men i nuläget kan alltså alla oavsett ålder och idrott fortsätta hålla igång.
– Men jag vill uppmana alla oss vuxna att följa rekommendationer om avstånd och att undvika trängsel och samlingar med många deltagare inomhus. Vi behöver göra allt vi kan för att vi inte ska hamna i ett läge med ännu mer smittspridning som kan riskera att påverka idrottandet för barn och ungdomar, säger Björn Eriksson.

Vid dagens pressträff uppmanade statsminister Magdalena Andersson alla att dra sitt strå till stacken och att vaccinera sig. Hon presenterade också en åtgärdsplan i tre steg beroende på smittläge där rekommendationerna som inför den 8 december är steg 1.

Möjligheten att söka evenemangsstöd för arrangörer av evenemang som inte gått att genomföra eller varit tvungna att begränsas förlängs också till och med den 31 mars 2022.

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten menar att situationen i Sverige i nuläget är betydligt bättre än under förra året, men runtom i Europa ser man länder där det råder hårt tryck på sjukvården och höga smittotoppar, trots vaccinering.

– Läget här i Sverige är absolut inte kritiskt, sa Magdalena Andersson vid pressträffen.

Folkhälsomyndighetens information > > >

Det här gäller inom ridsporten vid aktiviteter inomhus som samlar mer än 100 personer > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.