Mats och Ylva Woxmark

Nya svenska ambassadörer för bettlös ridning

Igår meddelade Ylva och Mats Woxmark att de har blivit Sveriges ambassadörer för World Bitless Association. De driver Dalecarlian Horsebackarchery Academy, där man lär ut beridet bågskytte och coachar hästar och människor med fokus på förståelse för hästen.

Uppdraget innebär att de ska sprida och öka kunskapen om bettlös ridning och körning i Sverige.

– Vi tror att många utövare hellre skulle välja bettlösa alternativ om de fick möjlighet att utbilda sig, och att välja, säger Ylva Woxmark.

– Jätteroligt att de uppmärksammat vårt jobb trots att vi mest synts inom vår ännu lite okända gren inom hästsport, beridet bågskytte, där man inte håller i tyglarna alls när man rider. Kanske just därför?, säger Mats.

 

Läs hela pressmeddelandet här:

Rättvik, 16 april 2020

Merparten av alla hästar I Sverige och I världen rids och körs idag med bett, en stålbit i munnen, vars främsta funktion är att förmedla signaler mellan ryttare/kusk och häst. Det är det traditionella sättet, som härstammar från militärernas behov av att snabbt lära in både hästar och rektryter under deras framfart på slagfälten. I stort sett alla hästanläggningar I Sverige använder bett i sitt lärande i sina verksamheter. På tävlingar fungerar det med några undantag på lokal nivå, likadant.

Diskussioner om bettets påverkan på hästen har debatterats ganska så vilt de senaste åren inom hästsporten. Mats och Ylwa Woxmark hör till den minoritet I världen som både rider och kör hästar utan bett, deras röst och kropp förmedlar I stället signalerna till hästarna. De gjort så och lärt ut detta sedan 2012 och nu uppmärksammas deras mångåriga arbete av den Internationella organisationen World Bitless Association. Organisationen, som varit aktiv med sitt arbete sedan I början av 2000-talet, har valt in dem som representanter för Sverige.

Vad innebär detta I praktiken? – “Det innebär, att vi nu har ett nationellt uppdrag att sprida och öka kunskapen om bettlös ridning och körning I vårt avlånga land. och att vi kommer att börja arbeta lokalt med dessa frågor” säger Ylwa Woxmark. Hon fortsätter: “Vi tror, att många utövare hellre skulle välja bettlösa alternativ om de fick möjlighet att utbilda sig, och att välja. Det är där vi kommer in och kan vara en samarbetspartner och ett bollplank.”
“- Det känns hedrande!” flikar Mats in, “Jätteroligt att de uppmärksammat vårt jobb trots att vi mest synts inom vår ännu lite okända gren inom hästsport, Beridet bågskytte, där man inte håller I tyglarna alls när man rider. Kanske just därför?” ler han finurligt.

Mer information om hur Mats och Ylwa kommer att gå till väga för att få fler människor intresserade av att lära sig, och att implementera bettlösa alternativ både privat och I sina verksamheter, kommer fortlöpande att publiceras på deras hemsida.

För mer info, kontakta Mats Woxmark på telefon 070-2811815 eller Ylwa Woxmark 073-5735450

Med vänliga hälsningar

DHA AB/Dalecarlian Horsebackarchery Academy
/Akademin för Beridet bågskytte

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.