På natursköna Wenngarn i Sigtuna planeras ett nytt ridgymnasium. Foto Jensen Education

Nytt häst- och ridgymnasium planeras i Sigtuna

Nu planeras ett nytt ridgymnasium, som en av fyra inriktningar som ska samlas i Wenngarns Naturbruksgymnasium i Sigtuna.

–Svensk ungdomsridsport är värd att satsas på, vi vill skapa Sveriges bästa ridgymnasium med start hösten 2022, säger Mats Wermelin, affärsområdeschef på Jensen Education.

Det är det full aktivitet i arbetsgruppen på Jensen Education när det planeras ett nytt ridgymnasium på Wenngarns slott i Sigtuna. Sista januari går ansökningstiden ut och innan dess måste alla intresseanmälningar registreras och skickas in till Skolinspektionen.

– Vi vill starta ett ridgymnasium därför att svensk ungdomsridsport är värd att satsas på! Just nu tar vi in intresseanmälningar från elever i Åk 8 och Åk 9. Får vi ett tillräckligt stort antal skickar vi in ansökan och därefter ligger beslutet hos Skolinspektionen, berättar Mats Wermelin, affärsområdeschef på Jensen Education.

Ridgymnasiet är en av fyra planerade inriktningar. De andra tre är Hund- och djursjukvård inriktat mot smådjur, Natur- och äventyrsturism samt Park- och landskapsarkitektur. Planen är att alla inriktningar ska samlas i Wenngarns Naturbruksgymnasium och att eleverna läser kärnämnena tillsammans.

– Vår målsättning är att skapa Sveriges bästa ridgymnasium. Det kan låta som ett högt satt mål, men vi kommer att satsa lika hårt på inriktningens specialämnen som de teoretiska grundämnena. Vi vill erbjuda en utbildning där eleverna kan utvecklas inom ridsporten utifrån sin nivå och få högskolebehörighet, säger Mats Wermelin.

Foto Jensen Education

Det är framförallt disciplinerna hoppning och dressyr som Wenngarns ridgymnasium inriktar sig på. Att ta med sig sin egen häst är möjligt.

– Våra lärare och licensierade tränare kommer att hålla en mycket hög nivå. Hästarna ska ha olika utbildningsnivåer, det är viktigt att kunna rida olika hästar och utvecklas med dem. I planen ingår att uppföra ett stort ridhus och att bygga ut stallarna.

Redan idag finns ett gym och en hundverksamhet på plats. Befintliga lokaler ska anpassas till skolans verksamhet och en lunchrestaurang.

– I det här första skedet vänder vi oss till ungdomar i Stockholm och Uppsalas län, då de angränsar till Wenngarn. Men vi vet också att intresset för ridsporten är stort i hela Sverige, det är ju Sveriges tredje största ungdomsidrott, så med stor sannolikhet kommer vi även kunna inackordera elever. Vi hoppas såklart på många hästintresserade elever – vi tror och hoppas det kommer gynna svensk ridsport!

Planerad start för Wenngarns Naturbruksgymnasium och inriktningen ridgymnasium är hösten 2022. Just nu samlas intresseanmälningar in från elever i Åk 8 och Åk 9. Intresseanmälan är inte bindande och garanterar inte en plats på utbildningen. Skolinspektionen beslutar om tillstånd att starta gymnasieskolor. Tillståndet är delvis baserat på antalet intresseanmälningar.

Mer information om ridgymnasiet > > >

Foto Jensen Education

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.