Flera svenskar väljer att isolera hästarna efter hemkomst från grannlandet. Arkivbild: Kim C Lundin

Nytt smittlarm – häst död i Norge

Bergen Rideklubb i Norge larmar om sjuka hästar. Nu misstänks ännu ett utbrott av virusabort i grannlandet. Flera hästar uppges ha insjuknat.

Under de stora internationella tävlingarna i Norge i helgen uppges en internationellt tävlande häst ha fört till klinik med svårt att andas och neurologiska symtom. Prover är tagna och väntas inom kort. Hästen är isolerad på klinik.

Nu står det alltså klart att det är fler smittlarm i Norge. Hos Bergens Rideklubb uppges flera hästar har blivit sjuka, och en har dött. Misstanken är herpesvirus.

– Diagnosen är inte bekräftad men då detta är en allvarlig sjukdom vill vi vara på den säkra sidan, skriver klubben på sin hemsida.

Anläggningen är isolerad och man uppmanar ridskolans engagerade att vidta försiktighetsåtgärder och inte ha kontakt med andra stallar.

Efter det misstänkta utbrottet av EHV under tävlingarna i Norge har bland annat Fredrik Spetz vidtagit försiktighetsåtgärder. På Facebook meddelar han att de hästar som varit med i Lilleström, Norge, är isolerade i annat stall tills vidare.

Detsamma gäller Grevlundagårdens hästar Catch Me Not S, H&M All In och Zacramento.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.