dressyr knoppar nonsens

Nytt stort utbrott av EHV-1 i dressyrstall i Europa – 14 hästar sjuka

I ett dressyrstall i Österrike har 14 vaccinerade hästar drabbats av EHV-1. Sjukdomsutbrottet är ännu ett exempel på att sjukdomen kan ligga latent för att sedan bryta ut.

Från Österrike rapporteras om ett nytt stort utbrott av EHV-1 som inte kan relateras till Valencia eller Vejer de la Frontera i Spanien. Det är Schindlhofs dressyrstall i österrikiska Tyrolen, där 14 av 40 hästar har blivit sjuka. Två av hästarna är mycket sjuka, med hög feber över 40 grader.

Prover visar att hästarna smittats av EHV-1.

Anläggningen ägs av familjen Haim-Swarovsky och Evelyn Haim-Swarovsky, som är elev till Dorothee Schneider, tävlar även internationellt. Hon har dock inte varit ute och tävlat de senaste månaderna och man har ej besökt nya stall. Dessutom är alla hästar i stallet vaccinerade mot EHV, senast den 26 januari. Sjukdomsutbrottet är ännu ett exempel på att sjukdomen kan ligga latent för att sedan bryta ut.

Vaccination kan inte hindra att hästar blir sjuka i EHV-1 men man anser att sjukdomsförloppet blir lindrigare och hästarna blir mindre smittsamma.

De sjuka hästarna på Schindlhofs har isolerats och man har inte haft några nya sjukdomsfall sedan i måndags.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.