Nytt världsrekord i hoppning – slog rekordet från 1915

Redan 2013 slog Susan Oakes världsrekordet i hoppning i damsadel. Men det var först häromdagen som Guinness Rekordbok hörde av sig och verifierade hennes rekord.

Irländska Susan Oakes och hingsten SIEC Atlas hoppade redan 2013 en mur på 203 centimeter för att slå världsrekordet i hoppning med damsadel. Rekordet erkändes dock inte vid det tillfället, men igår kunde Susan tillkännage att hon blivit kontaktad av Guinness World Records och att hon nu är officiell rekordhållare i hoppning i damsadel.

”2011 bestämde jag mig för att slå det inofficiella rekordet i att hoppa 6ft 6 inches (198,12 centimeter) av en australiensisk dam, efter att ha sett en bild där hon hoppade. Jag offentliggjorde min galna idé. Vid den tiden var jag ett oskrivet blad, ingen hopphäst, ingen hopptränare, bara en dröm. ”

Esther Stace Emu Plains rekord Australien 1915
Det tidigare rekordet i hoppning i damsadel hölls av Esther Stace i mer än hundra år. 1915 hoppade hon med hästen Emu Plains 198.12 centimeter i Australien.

Susan berättar vidare:

Jag tänkte ”hur svårt kan det vara”… Jag kommer att uppnå det här på några månader. Men, verkligheten var väldigt annorlunda. Två år av träning, 5 dagar i veckan, många hästar, många livsavgörande lärdomar, över 40 damsadlar senare. Försöket var planerat till den 24 oktober 2013. Jag var på botten, mentalt, fysiskt och ekonomiskt.

2012 kontaktade jag Guinness World Records för att se om de ville verifiera mitt rekord, men olyckligtvis hade de bara en kategori för den häst som hoppat högst, oavsett om den reds av en man, kvinna eller barn, framlänges eller baklänges. Rekordet hålls än idag av kapten Alberto LarraguibelHuaso i Chile 1949. Det var nedslående nyheter men vid det här laget var jag alltför djupt engagerad i min vision för att backa ur.

Den 24 oktober 2013 hade jag filmare, fotografer, FEI-representanter, funktionärer från irländska ridsportförbundet och personliga vänner på plats för att bevittna mitt försök. Jag hade fått den rätta damsadeln först två veckor tidigare, att hitta rätt sadel hade varit en svår uppgift. Jag behövde en sadel som var kort och lätt så att min häst kunde få ut språnget och jag behövde en sadel som inte gav för mycket stöd eftersom jag förlitade mig på min balans och corestyrka för att hålla mig på plats, en verklig balansakt!

”Hästen kastade sitt hjärta över hindret, kroppen följde efter och allt jag behövde göra var att ge honom uppmuntran och hänga med.”

När dagen kom red jag SIEC Atlas över muren, den här hästen hade hoppat på internationell toppnivå och var den ultimata läromästaren. Han gav mig självförtroende och jag gav honom mod. Vi hoppade några murar innan vi tog den stora. Lättnaden när vi landade felfritt över 203 centimeter var obeskrivlig. Hästen kastade sitt hjärta över hindret, kroppen följde efter och allt jag behövde göra var att ge honom uppmuntran och hänga med.

Sedan satt jag upp på SIEC Oberon för att göra ett försök på en trippelbarr på 6 ft 5 inches (195,58 centimeter). Det är än idag det svåraste jag någonsin har försökt göra i mitt liv. Jag fick verkligen ta till all mental kraft, men min fina häst fick göra så mycket mer!
Så här i backspegeln kan jag se hur galet det var att rida två hästar över två helt olika hinder och att göra det på samma dag var minst sagt extremt ambitiöst.

För sex veckor sedan blev jag helt plötstligt kontaktad av The Guinness World Records som sa att de ville verifiera och erkänna mitt rekord eftersom det hade fått så mycket stöd och uppmärksamhet världen över.

Jag fick förse dem med en massa filmmaterial som de ville ha under de senaste veckorna och jag fick återuppliva många minnen.

Idag är jag överlycklig att officiellt få meddela att jag är en världsrekordhållare hos Guinness World Records Title Holder.
För mig är det likvärdigt med att vinna OS-guld.

Susan tackar så alla som hjälpt henne att uppnå målet.

”Dream your Painting, then Paint your Dream”, skriver hon avslutningsvis.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.