Foto Fredrik Jonsving

[OS i Tokyo] Försökte piska hästen runt banan – hård kritik mot sporten

Skandal i modern femkamp. Gråtande piskade hon hästen för att försöka ta sig runt banan. Kritiseras av ridsportförbundet och Isabell Werth.

Tyska Annika Schleu var i ledningen i OS moderna femkamp, men fick inte ordning på kommunikationen med sin tilldelade häst, Saint Boy, i hoppmomentet.
Gråtande försökte hon piska hästen runt banan och sporten får nu hård kritik.

Grät och piskade

Annika Schleu, som dessutom var fyra i OS i Rio – den värsta platsen, som Henrik von Eckermann sa efter hoppningen i onsdags – fick en mardrömsupplevelse i den olympiska moderna femkampen. Där rider man på hästar som man får sig tilldelade och man har 20 minuter på sig att rida fram och lära känna hästen innan.

Nu ville Saint Boy inte hoppa och Schleu försökte med spöet driva igång honom. Det tog lång tid innan de ens kom över första hindret och de fick sedan flera stopp. I modern femkamp blir man utesluten efter fjärde olydnaden – och det blev detta ekipage.

I tv-sändningen hör man Schleus tränare säga ”piska den” och det försöker ryttaren också göra. Nu möter de och sporten hård kritik från ridsportvärlden.

”Die Queen” och förbundet kritiserar sporten

Isabell Werth uttalar sig i tyska medier och säger:

– Jag tyckte synd om hästen. Djuren är bara ett transportsätt i modern femkamp.
Hon menar att Annika Schleu bara är ett offer för en idrott som inte ser till djurens bästa.

”I vår värld är ridning ett partnerskap mellan häst och ryttare”

Tyska ridsportförbundet skriver i ett uttalande:

– Vi är kritiska till ridsportdelen av den moderna femkampen. I vår värld är ridning ett partnerskap mellan häst och ryttare, då ser man inte på hästen som utrustning. Både ryttare och häst måste skyddas av regelverket.

Djurrättsorganisationen Peta kräver avstängningar för både Schleu och hennes tränare. På sociala medier rasar djurvänner.

”Hästen saknade självförtroende”

– Jag försökte men han ville inte. Jag började bara gråta. Jag insåg att han inte skulle försöka och det var anledningen till mina tårar. Jag kände att hästen saknade självförtroende. Jag försökte mitt bästa, säger Schleu efteråt.

– När du ser det där kanske man tänker att det alltid ser ut så men våra tidigare framgångar talar emot det. Vi tyskar är kända för att vara bra och känsliga ryttare, säger hon.

I reglementet för internationell modern femkamp står:

Pentathletes must treat the horses with care, fairly and without cruelty. A pentathlete
committing any act of cruelty as regards a horse will be penalised.

Se klippet:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.