Rich Fellers

OS-ryttare arresterad för sexuella övergrepp

Världscupvinnaren och OS-ryttaren Rich Fellers, USA, har arresterats efter en ett år lång utredning av sexuella övergrepp.

61-årige Rich Fellers vann världscupen i hoppning 2012 och har representerat USA i OS. Igår, måndag, hämtades han av polis från sitt stall i Oregon City, Oregon och arresterades.

Arresteringen är resultatet av en ett år lång utredning av sexuella övergrepp som började med en anmälan till idrottens trygghetsorganisation i USA, U.S. Center for SafeSport. Både Rich Fellers och hans fru Shelley blev i februari i år avstängda från ridsporten och förbjöds att coacha eller arbeta med unga ryttare.

Den som har anmält Fellers, och själv berättat om det i sociala medier, är hoppryttaren Maggie Kehring.

Fyra fall av övergrepp

Polisen i Tualatin, Oregon, skriver i en redogörelse:

”Måndag den 7 juni vid cirka 10.20 arresterade kriminalpoliser från polisen i Tualatin Richard Rankin Fellers, 61 år gammal, från Oregon City, med anledning av anklagelser om fyra fall av sexuella övergrepp av andra graden.”

”Under en lång utredning som pågått flera månader och med vittnen från flera delstater har polisen i Tualatin fastställt att Rich Fellers haft en sexuell relation med ett kvinnligt offer som var 17 år gammal. Mr Fellers var offrets tränare och de föregivna brotten begicks i offrets lägenhet i Eddyline Apartments i Portland.”

Hoppas skydda andra

Offret Maggie Kehring, som nu är 18 år, har gjort ett uttalande via sina advokater:
”Trots att jag har utsatts för saker som inte kan göras ogjorda är jag lättad och tacksam över att se att min sanning, Sanningen, har blivit hörd, förstådd och trodd. Kraften i mig har återställts genom att jag skyddar andra och säkerställer att ingen annan ska skadas av samma upplevelse. Jag är så tacksam för arbetet som polisen i Tualatin och FBI har gjort för mig och för andra i samma situation.

USA:s ridsportförbund U.S. Equestrian, har gjort ett uttalande där man fördömer sexuella övergrepp och stöttar Kehrings önskan om att få vara ifred.

Rich Fellers är förd till Washington County Jail.

Det är nästan som en tanke att arresteringen sker samma dag som den omtalade boken Händelserna på hästgården av Anna Bohlin och Ulrika Fåhreus kommer ut här i Sverige. Imorgon kan du läsa Ridenews recension av boken.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.