Olga Safronova, Anna Karaseva , Belarus

OS-ryttare har flytt till Polen

Belarusiska dressyrryttaren Olga Safronova har tvingats fly till Polen efter att hon kritiserat den belarusiska presidenten Alexander Lukasjenko.

Dressyrryttaren Olga Safronova petades ur OS-truppen efter att hon kritiserat Belarus president Alexander Lukasjenko och den belarusiska OS-ledningen. Belarus olympiska kommittén ansåg att hennes häst var skadad.
Safronova flydde då till Polen, där hästen blev undersökt och friskförklarad.

Enligt den polska nyhetsbyrån PAP har Safronova efter sin kritik av regimen hamnat på en ”svart lista” över regimkritiker som straffas av det belarusiska styret.
– Om du finns på listan kan du varken jobba eller fortsätta din idrottskarriär, säger Safronova till PAP.

Farligt att stanna i hemlandet

Safronova kände också att det var farligt för henne att stanna i hemlandet.
– I Belarus var jag orolig för min säkerhet. Här känner jag mig trygg och mina hästar är i säkerhet här.

Tillsammans med sin partner har Safronova fått humanitärt visum i Polen. Nu bor och tränar hon utanför Warszawa med ambitionen att söka polskt medborgarskap för att sedan kunna representera landet i framtida tävlingar.

Red världscupfinal i Göteborg

Polen har tidigare i sommar gett humanitärt visum till belarusiska sprintern Kristina Timanovskaja som Belarus ville tvinga hem från OS i Tokyo efter en dispyt med belarusiska tränare.
Polen har tagit emot flera belarusiska regimkritiker och aktivister.

Olga Safronova har plats 272 på världsrankingen och red världscupfinalen i Göteborg 2019, där hon tog en 17:eplats med Sandro Damour (San Amour I x Rubinstein 46).

 

Olga Safronova, Anna Karaseva
Olga Safronova kvalade tillsammans med lagkamraten Anna Karaseva till OS i Tokyo vid en särskild kvaltävling i Moskva 2019. Foto FEI/Martirosova Katya

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.