Foto: Fredrik Jonsving

Överviktiga hästar ska placeras lägre, menar domare

När organisationen British Show Pony Society hade konferens för domarna var hästarnas övervikt ett hett ämne, rapporterar brittiska hästtidningen Horse & Hound.

– Det spelar ingen roll vilken klass det gäller, feta hästar är de värsta att se eller rida, sa domaren Brigit Ensten.
Domarna var överens om att överviktiga hästar ska placeras lägre.
– Jag skulle alltid nämna det för den tävlande, oavsett vilken placering hästen får. Det finns inget värre än att döma ett vackert djur som är överviktigt. Vi är skyldiga de tävlande att ge dem våra åsikter, det har de betalat för. Det kan hjälpa dem i framtiden.

The Royal International Horse Show (RIHS) hyllades för att man tagit in forskaren och experten på fetma hos hästar, Tamzin Furtado, för att ge utmärkelser till de hästar som var i sundast kondition.

En annan fråga var hur domarna ska agera när en ponny stundtals rör sig ojämnt utan att vara klart halt och det inte finns någon veterinär på tävlingsplatsen.
För många domare är det ett dilemma och något som orsakar många klagomål från tävlande.
Men show directorn Philip Hilton ansåg inte att det var ett dilemma
– Antingen är en ponny halt eller så är den inte det. Om den är halt ska den skickas ut.

Trimning av känselhår var en annan fråga. En stor tävling har förbjudit ponnyer med trimmade känselhår att starta, men tydligen råder inte konsensus om att trimning är förkastligt.
– Vi ber konsekvent våra domare att inte straffa ponnyer som tävlar med otrimmade känselhår, sa BSPS ordförande Paul Cook.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.