Foto: Fredrik Jonsving

Polisen varnar för nya sadelstölder

På flera håll i landet har polisen denna vecka gått ut och varnat för sadelstölder.

Polisen i Finspång har i sociala medier varnat för sadelstölder efter flera stölder i närområdet.

– Många väljer att ta med sina sadlar hem, speciellt när det varnas för den här typen av stölder. Oftast har ”privatryttare” dyrare sadlar än ridskolehästar. Sadlarna kan ha ett värde på upp till 40 000 kronor, medan ridskolesadlarna värderas till mellan 5 000 och 10 000 kronor, säger Elisabeth Svedemark som är ridskolechef för Ryttarkamraterna Finspång till Norrköpings Tidningar.

Men problemet är, som många vet, inte det ekonomiska värdet på sadlarna, utan det omfattande arbetet som ligger bakom att passa in rätt sadel.
– Det är ett bekymmer att hitta sadlar som passar hästarna. Ridskolans sadlar måste anpassas efter hästarna, medan privathästarnas sadlar även behöver anpassas efter ägarna, säger Elisabeth Svedemark.

Just deras anläggning har inte haft några sadelstölder de senaste åren, kanske beroende på att det är folk på anläggningen stora delar av dygnet men också tack vare rörelsedetektorer och belysning.

Polisens regionledningscentral väst har fått information om att kriminalitet kopplat till sadelstölder kan vara på väg in i regionen och varnar hästägare.

Läs hela artikeln hos NT > > >

Polisens tips

• Larma sadelkammaren, annars lås sadelkammaren med ett riktigt bra lås och förvara gärna skottkärrorna i samma låsta utrymme. Skottkärrorna används till att transportera sadlarna.
• Fotografera sadeln och skriv upp sadelnumret.
• Var vaksam på främmande personer, fråga om du kan hjälpa dem med något.
• Var uppmärksam på främmande fordon. Skriv upp registreringsnumret och fotografera fordonet.
• Lämna tips på 11414 eller gå in på polisen.se och tipsa via länken ”Jag har sett eller hört något”.
• Vid pågående brott ring 112.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.