Foto: Fredrik Jonsving

Polispatrull ville lasta ur häst – mitt på vägen

Det blev en dramatisk resa när Jenni i veckan skulle på återbesök på klinik med sin skadade häst. På vägen blev hon stoppad av en polispatrull som först ville lasta ur hästen på vägen – och sen väga släpet med häst i, utan dragbilen fastsatt.

– Jag fick svänga av där det stod poliser på en kontrollplats. Det började med att två poliser kom fram och ville ha körkort och nykterhetskontroll. Det var inga problem med det, berättar Jenni.
Patrullen bestämde sig sedan för att ekipaget skulle vägas och frågade om Jenni hade häst med sig.
– Jag svarade att jag hade häst i släpet och att vi var på väg på återbesök på klinik för att han har ont i ryggen, berättar Jenni.

Vägning

Beordrad om att köra upp bil och släp på vågen gjorde Jenni som poliserna sa, samtidigt som hon berättade vilka vikter som gäller för det aktuella släpet och bilen.
– De sa att ’ja du verkar ha koll’ men sedan började de tala om kultrycket. Jag hade under 100 kilos övervikt visade det sig och det var aldrig en grej. Det diskuterades inte. Däremot började de prata om att koppla bort släpet och väga.
– Då började de ropa om vi kan ta ur hästen. Jag svarade att ’nej vi ska inte lasta ur någon häst’, säger Jenni.

Koppla loss

Hon försökte också flera gånger påtala att det inte går att lasta ut hästen intill vägen och att man inte kan koppla loss släpet med häst i.
– Sen står sju poliser runt släpet och pratar om att de vill koppla bort släpet. Jag säger nej men de lyssnar inte. Jag säger att jag har häst i släpet och att de inte får koppla loss det, säger Jenni.
Enligt henne ska poliserna också flera gånger ha sagt att hon ska få åka – men sedan fortsatt att prata om att koppla loss släpet för att väga det separat.
– De sa att de gjort så många gånger, säger Jenni som till slut fick nog och gick med på att poliserna skulle få koppla loss.
– Polisen blev arg på mig och ifrågasatte varför de inte fick koppla loss. Till slut gav jag upp för att få åka. Men när de började koppla loss fick jag panik. Om hästen ställer sig därinne så välter släpet och jag har ingen häst kvar, tänkte jag. Jag sprang ut och sa att de inte fick koppla loss och att jag ångrat mig men de lyssnade inte.

Fick hjälp

Till slut la sig en av de andra poliserna, som var upptagna med andra kontroller, i.
– Då kom den första polisen springandes och skrek åt de andra att det är livsfarligt att koppla bort släpet. Sen började poliserna skrika åt varandra. När de lugnat ner sig började de sätta på släpet igen, men de visste inte hur man gjorde så jag fick gå ut och förklara, säger Jenni.
Hon berättar att hon enbart kunde tänka på sin skadade häst och hur illa det kunnat gå.
Efter händelsen har hon också lämnat in en polisanmälan gentemot poliserna som envisades med att koppla loss släpet.
– Det här är helt sjukt. Jag vill inte att det händer någon annan säger Jenni som valt att inte ha sitt efternamn i tidningen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.